Čelić: Albanski gradonačelnici na severu nisu došli na nedelju ili dve, hoće da ispune pun mandat

Duško Čelić
Izvor: Kosovo Online

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Duško Čelić smatra da je dilema o potrebi usvajanja Zakona o referendumu kako bi gradonačelnici u četiri opštine na severu bili smenjeni, nametnuta kako bi se odložilo njihovo razrešenje. Upozorava da je krajnji cilj Prištine da albanski gradonačelnici na severu ispune pun mandat i budu deo njenog kvazi-institucionalnog pritiska koji će na lokalu činiti život Srbima nesnošljivim.

"Uveren sam da albanski gradonačelnici u opštinama na severu Kosova i Metojije nisu došli tamo na nedelju ili dve, mesec, dva ili tri, nego da su došli da do kaja mandata obave to što im je rečeno iz Prištine da treba da obave. Zbog toga svemu tome i služi ova uslovno rečeno sapunica, saga oko njihovog razrešenja i oko donošenja Administrativnog uputstva. Sada se postavlja pitanje da to nije dovoljan nekakav kvazi pravni okvir za njihovo razrešenje, pa se postavlja pitanje Zakona o referendumu i tako dalje", rekao je Čelić za Kosovo onlajn.

Pojašnjava da je čitava ta priča, najpre o Administrativnom uputstvu, bila potpuno bespotrebna jer kosovski propisi u okviru Zakona o lokalnoj samoupravi sadrže normu šta je neophodno za razrešenje, odnosno da za incijativu treba da glasa 20 odsto upisanih birača.

Dodaje da su građani srpske nacionalnosti podneli inicijativu sa dovoljnim brojem glasova i da je procedura da se onda automatski ta inicijativa predaje izbornoj administraciji koja treba da organizuje neku vrstu izjašnjavanja građana za razrešenje.

"Nikakve dalje radnje nisu predviđene tim njihovim Zakonom o lokalnoj samoupravi, a oni sada uputstvom, jednim podzakonskim aktom ako možemo to tako reći, predviđaju neke nove uslove – te overa potpisa, onda kontrola tih potpisa, i tako dalje. Uputstvom se postavljaju neki novi materijalno-pravni uslovi što nije dopušteno", ukazao je on.

Podsetio je da je pre dve nedelje postavljeno pitanje i ustavnosti Administrativnog uputstva, konstatujući da bi čitava situacija "da nije tužna, bila smešna".

"Suština je, uveren sam u to, da ovako instalirane opštine sa minornom albanskom većinom, dakle bez ikakvog legitimiteta tih gradonačelnika sa podrškom od dva, do tri procenta glasača, hoće da ispune puni mandat i da u tom punom mandatu budu deo onog kvazi institucionalnog pritiska iz Prištine koji će dalje na lokalu činiti život Srbima koji su većinski narod na ovoj teritoriji, nesnošljivim", kaže Čelić.

Ocenjuje da su sve mere koje su donete od početka mandata albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova bile na štetu srpskog naroda.

"Sve odluke i mere koje su opštine na severu Kosova donosile bile su mere na štetu srpskoga naroda, od nelegalne izgradnje puta, preoravanja grobalja bez eksproprijacije, bez utvrđivanja javnog interesa, dodele zemljišta za potrebe policijskih baza... Sve te mere su bile sračunate na to da dalje izvrše pritisak na srpsko stanovništvo, a ne da lokalna zajednica bude servis građana što je elementarna stvar svuda u svetu. Očigledno to na severu Kosova nije slučaj", zaključio je profesor.