CIK objavila spisak biračkih mesta - broj birališta manji, u Severnoj Mitrovici samo u albanskim naseljima

Centralna izborna komisija Kosova CIK
Izvor: Kosovo Online

Centralna izborna komisija objavila je spisak biračkih centara za sutrašnje glasanje za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova. Broj biračkih mesta je smanjen u odnosu na prethodne izborne procese, a birališa su raspoređena u naseljima u kojima pretežno žive Albanci.

Glasači u Leposaviću ovog puta raspoređeni su na osam biračkih mesta - u zgradi opštine Leposavić, opštinskom objektu u Sočanici, privatnom objektu u selu Rvatska, te u javnom objektu u naselju Dren.

Birači će moći da glasaju i u zgradi DP "Univerzal" u Lešku, u Košutovu, kao i u privatnom objektu u blizini autobuske stanice u Leposaviću i Osnovnoj škola "Kadr i Bistrica" u Bistrici.

Na prethodnim lokalnim izgorima građani Leposavića bili su raspoređeni na 19 biračkih mesta.

U Severnoj Mitrovici određeno je pet biračkih centara.

Tri biračka centra biće u Bošnjačkoj mahali, od kojih jedno na Međunarodnom koledžu IBCM, drugo na spratu gde se nalazi supermarket "Emona", a gde je ranije bila smeštena Administrativna kancelarija Opštine Severna Mitrovica, i u zgradi Opštine Severna Mitrovica.

Mesta za glasanje biće i u školi "Aziz Sulejmani" u Suvom Dolu, naselju u kojem su na ranijim izborima bili upisani mahom Albanci. Peti birački centar biće u isturenom odeljenju škole "Aziz Sulejmani" koja se nalazi u Mikronaselju.

Raspored biračkih centara u Severnoj Mitrovici je takav da su oni raspoređeni u naseljima u kojima živi četiri odsto glasača od 18.796 koliko je upisano u birački spisak. Inače, taj broj je za 250 veći u odnosu na preliminarni birački spisak.

Uz to, raspored biračkih centara - na samim obodima Severne Mitrovice, predstavlja kršenja važećih zakona na Kosovu.

Građanima Zubinog Potoka, za razliku od prethodnih 13 biračkih centara, sada će biti na raspolaganju pet mesta za glasanje.

Oni će za smenu gradonačelnika moći da glasaju u zgadi Opštine, javnom objektu u naselju Mala Jabuka, u selu Bubin most, kao i u naselju Brnjak i u Osnovnoj školi "Osman Rama" u Čabru.

I u Zvečanu će građani svoje biračko pravo moći da ostvare na pet lokacija, što je dva birališta manje u odnosu na prethodni izborni proces.

Birački centri u Zvečanu za sutrašnje glasanje su u zgradi opštine, škola "Isa Boletini" u naselju Žale, i istoimena škola u selu Lipa, te u kompleks "Rajska Banja" u Banjskoj i u opštinskom objektu u Žitkovcu.

Prema važećim zakonima, na biračkim mestima gde građani glasaju može biti upisano najviše 850 birača po jednom biračkom mestu, a prostorije koje su određene kao birački centri takve uslove ne ispunjavaju.

Inače, 33 škole na severu Kosova odbile su da dozvole pristup Opštinskim izbornim komisijama za održavanje glasanja 21. aprila, dok je 10 škola dalo saglasnost.

Nakon toga, Centralna izborna komisija morala je da obezbedi alternativne centre za glasanje.