Čolaku: Optužnica protiv biših lidera OVK u Hagu namera da se promeni narativ o ratu na Kosovu

Bekim Čolaku
Izvor: albanianpost.com

Savetnik bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija Bekim Čolaku rekao je da to što bivši lideri OVK optuženi u Specijalnom sudua i njihovi advokati ne raspolažu svim detaljima optužnice, otežava rad odbrane u ovom procesu, prenosi Kljan Kosova.

"Ovo u velikoj meri komplikuje mogućnost tima odbrane da se pripremi za pravično suđenje u procesu koji je izuzetno komplikovan. Najvažnije za proširenje optužnice je zašto je optužnica takve prirode, zašto je tako obimna, zašto ostaje tako široko uređena i kakva je tendencija Tužilaštva barem do ove faze", kazao je Čolaku.

Čolaku je naveo da bi moglo biti na stotine drugih optuženih, jer se prema optužnici, ispostavlja da su svi pripadnici OVK članovi „udružene zločinačke organizacije“.

"Bez obzira na to koliko se ova optužnica može produžiti do okončanja ovog procesa, jer svako ko je pročitao prvobitnu optužnicu svestan je da može biti daljih produženja i drugih optuženih.er  Prvobitna optužnica kvalifikuje optužene, OVK, državu i vođe kao učesnike 'udružene zločinačke organizacije'. Pored ovih, pominju se i desetine drugih funkcija i desetine drugih pojedinaca, koji su takođe bili pripadnici OVK i takođe članovi Privremene vlade Kosova, koji se smatraju članovima ovog poduhvata'', istakao je Čolaku.

Kako je dodao, optužnica je toliko obimna da je prema izjavama advokata tri puta veća u odnosu na optužnice protiv nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

"Niko od optuženih nije direktno optužen da je počinio ubistvo, kidnapovanje, ili zlostavljanje, ali su ipak optuženi za sve ove slučajeve na Kosovu. Oni se terete da je, s obzirom na odgovornost koju su imali, na koju tužilaštvo aludira, trebalo da preduzmu preventivne radnje kako ne bi došlo do ovakvih slučajeva koji su neminovni u svakom sukobu, a kamoli u ratu koji se desio na Kosovu", rekao je Čolaku.

Čolaku je istakao da je priroda optužnice za bivše vođe OVK užasna za Кosovo, građane Kosova i za sve pripadnike OVK.

"To je jasna i direktna tendencija da se promeni narativ o tome šta se dešavalo tokom rata Srbije i agresije na civilno stanovništvo", kazao je Čolaku.