Fevziu: Tači se trudio da ne pokaže razočaranje zbog izmenjene optužnice

Bljendi Fevziu
Izvor: Euro news

Novinar Bljendi Fevziu kazao je za albanski Juronjuz da je posetio bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija u pritvorskoj jedinici u Specijalnom sudu u Hagu i da je Tači, iako se trudio da ne pokaže, u trenutku kada mu je pročitana izmenjena optužnica, bio razočaran i da je njegova smirenost bila samo maska.

Kako je rekao, videlo se da  je neraspoložen.

"Vi ste uglavnom tu da održite političku ravnotežu, a ne da budete kažnjeni za nešto što nikada niste počinili", rekao je Fevziu.

Fevziu je istakao da je Tači u toku sa najnovijim dešavanjima na Kosovu i da ne žali što je upravo on svojevremeno bio jedan od najvećih zagovornika Specijalizovanih veća.

"Po mom mišljenju, napravio je grešku, neopozivu grešku, iz više razloga. Nisam protiv stvaranja Suda, jer svaki zločin mora biti kažnjen. Ali ne možete osnovati sud koji nije odgovoran nijednoj drugoj vlasti", rekao je Fevziu.

Fevziu je rekao da je pesimista kada je u pitanju sporazumu između Kosova i Srbije.

"Postoji teza da bez rešavanja sporova iz prošlosti ne možete rešiti buduće probleme. Međutim, postoji još jedna politička teza koja kaže da ako stalno okrećete glavu ka prošlosti, izuzetno je teško graditi budućnost", kazao je on.

Fevziu je rekao da prošlost ne treba zaboraviti, ali i da je ne treba koristiti kao "medalju za dobijanje političkih poena".