Čović: Evropska unija dezorjentisana, Lajčak "politički biznismen"

Nebojša Čović
Izvor: Tanjug

Bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović kaže za Kosovo onlajn da je Evropska unija u ovom trenutku u potpunosti dezorjentisana i da to koriste "politički biznismeni" poput Miroslava Lajčaka.

Čović se osvrnuo na stav specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji je složio sa nemačkim poslanikom Mihaelom Rotom da bi EU trebalo da ispuni obećanje kada je u pitanju vizna liberalizacija Kosova.

"Lajčaku ovo nije prvi put da izađe iz okvira koji mu je propisan kroz funkciju koju obavlja. Setimo se šta je radio u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori. To što on priča je besmisleno i to što on ima privatne dogovore sa nekima iz kvazi Vlade na Kosovu i Metohiji to je njegova stvar. To što hvali Besnika Bisljimija, to je takođe njegova stvar. Možda njegova stvar u ovom trenutku jer je Evropska unija potpuno dezorjentisana i to sada koriste politički "biznismeni" poput Lajčaka", poručio je Čović navodeći da Lajčak očigledno svojim izjavama poručuje da bi trebalo da  budu nagrađeni oni koji su svojim postupcima potpuno srušuili okvir dijaloga. 

Naime, iako kosovske vlasti nisu dopustile Srbima da glasaju na izborima 3. aprila, Miroslav Lajčak je prošle nedelje pohvalio potpredsednika kosovske Vlade i glavnog pregovarača u tehničkom dijalogu Besnika Bisljimija sa kojim se sastao u Briselu. Naveo je da je razgovor sa Bisljimijem bio težak, ali da ceni njegov "konstruktivan pristup i spremnost da pronađe rešenja".

Čović je upitao koje motive Lajčak ima da nagrađuje predstavnike kosovskih Albanaca.

"Koje motive ima Lajčak da ih nagrađuje, a oni su srušili ceo proces za koji je on zadužen. Možete li zamisliti o kakvim motivima može da se radi? Od kada je Lajčak zadužen za Kosovo i Metohiji svi problemi su se dodatno iskoplikovali. I to nedvosmisleno govori da to nisu čista posla. A to Lajčaku ne bi bio prvi put", dodao je naš sagovornik.

Navodi i da je potpuno nerazumljivo i van svake logike da Lajčak nagrađuje one koji su inicijatori i uzročnici potpunog sloma i kraha postupka i da smo svedoci raznih situacija koje su se dodatno iskoplikovale tokom njegovog mandata.

"Mislim da on ili nije svestan šta radi ili ne zna šta sve može da se dogodi, ali najverovatnije sve to čini iz lične koristi", navodi Čović.