Čović: Veliko iseljavanje Srba sa Kosova izvesno ukoliko se nastavi teror Kurtija

Nebojša Čović.jpg
Izvor: Print Screen

Nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović rekao je danas da je izvesno da će doći do velikog iseljavanja srpskog naroda sa Kosova ukoliko kosovski premijer Aljbin Kurti nastavi sa terorom usmerenim protiv njih, prenosi RTV.

"Postavlja se pitanje da li međunarodna zajednica primećuje da se na KiM dešava etničko čišćenje budući da se tokom dve godine vladavine Aljbina Kurtija sa Kosova iselilo 11 odsto Srba", rekao je Čović za TV K1, govoreći o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

On je ocenio da nasilje, pritisak i represija nad srpskim narodom neprekidno traju ne samo tokom poslednje dve godine, koliko je Kurti na vlasti, već mnogo duže, a da je najnovije događaje moguće, kako dodaje, uporediti sa dešavanjma od 17. marta 2004. godine.

"Albanci naravno kažu da se tada sve spontano desilo. Tim dešavanjima su prethodile blokade puta Priština-Skoplje, pucanje, a na kraju je sve to iskorišćeno kad su albanska deca poginula. Odmah je objavljeno da to ima veze sa Srbima, a nikakve veze nije imalo. I onda se kao spontano pokrenula lavina sa više od 50.000 ljudi koja je sve rušila pred sobom i palila sve pred sobom - srpske kuće i manastire i crkve, i time izvršila jedan snažan pritisak i etničko čišćenje", rekao je Čović.

Naglašava da je to etničko čišćenje tada zaustavljeno, ali da neka sela ni do danas nisu ponovo naseljena Srbima.

"Mi smo tada imali veliki projekat povratka, koji smo radili zajedno sa Unmikom i Amerikancima, sva ta sela u koja su se Srbi vratili, osim Osojana, su zapaljena. Manastiri, crkve, Bogorodica Ljeviška... I tada je političko rukovodstvo, na čelu sa Ibrahimom Rugovom, reklo: 'Ne, ne, nije nikakav problem! Dajte nam nezavisnost i biće sve završeno'", rekao je Čović.

Primećuje da Kurti uživa podršku i da ga države Kvinte samo prividno kritikuju.

"Postavlja se pitanje šta je radio Euleks i šta je radio Oebs. Euleks u jednom stubu ima kompletnu koordinaciju rada policijskih struktura u četiri opštine na severu Kosova i Metohije", rekao je Čović.

On je dodao da je nakon što su Srbi napustili multietničku policiju, Euleks trebalo da preuzme kontrolu.

"A Euleks se stavio u formu posmatrača, navodno nemajući izvršna ovlašćenja. Takođe, Euleks ima nadležnost da nadgleda rad sudova. Ne bi trebalo da bude moguće da Srbi provode u zatvorima neograničeno mnogo vremena, pritvori traju šest ili osam meseci", rekao je Čović.

Takođe, ističe da Kfor mora da garantuje bezbednost na Kosovu.

"Kfor mora da garantuje bezbednost i da odmah zauzme pozicije koje treba da zauzme. Međunarodni faktor mora da se postavi vrlo jasno, a ne da izmišljaju pokret srpske vojske ili srpskih bezbednosnih struktura. Kvinta nema prava da se meša u pokrete bezbednosnih formacija u centralnoj Srbiji. Mi smo njima dali pravo da brinu o bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije i neka se time bave", naglasio je Čović.

Čović je, između ostalog, naveo i da nikada nikada nije upoznao Milana Radoičića.

"Ja sam radio Kosovo od 2001. do 2005. godine i ne znam ga, niti sam ga upoznao, niti je tada bio aktivan. Nemam na osnovu čega da procenjujem i ocenjujem. Ne znam šta je njegovo političko delovanje. Niti sam ga znao, a ne znam da li ga je znao i pokojni Oliver Ivanović", rekao je Čović.