Čović: Brisel se opet lukavo podmeće, dopuštaju Kurtiju da pravi novu realnost

Nebojša Čović.jpg
Izvor: Print Screen

Uoči razgovora Beograda i Prištine, nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović kaže za RTS da nije optimista i da ne vidi kako bi mogao da se napravi bilo kakav napredak.

"Sada se lukavo podmeće ponovo Brisel, odnosno Ohrid i na tu kartu igra Kurti, s druge strane imate stalno prekorevanje Kurtija, kažnjavanje Kurtija, nisu sankcije, nego su mere, a mislim da je to dogovor - ti vuci i radi dalje onako kako smo rekli. A mi ćemo te kao kritikovati, vreme jednostavno prolazi i pravićemo nekakvu drugu realnost", kaže Čović i ističe da ne vidi prostora gde bi Srbija mogla da popušta.

Posle četiri meseca pauze, u Briselu će danas biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou s posredovanjem Evropske unije.

Teme razgovora u Briselu, gde će se sa evropskim posrednicima sastati predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, biće primena sporazuma ka putu normalizacije, kao i ostala aktuelna pitanja odnosa Beograda i Prištine, piše RTS.

Kako kaže Čović, postoji još jedna licemerna situacija, a to je po pitanju Ukrajine gde, kako kaže, međunarodna zajednica horski peva o kršenju teritorijalnog integriteta, a od Srbije se očekuje da klekne, da se povije.

"Rezolucija 1244 je zaboravljena, a Srbija treba da prizna nezavisnu državu na delu svoje okupirane teritorije", kazao je Čović.

Kaže uoči razgovora u Briselu da je očigledno uslov da kroz tu reč normalizacija, Srbija treba da prizna nekakvu nezavisnost Kosova.

"Oni to ne govore direktno, već indirektno. Ima niz sporazuma koji se u međuvremenu dogovoraju, potpisuju, a ne sprovode, a za to vreme imate ispod stola da se radi na raznim radnjama kako bi se promenila realnost ili stanje situacije na terenu", napomenuo je Čović.

Prema njegovim rečima, naša strana jednostavno mora da insistira na doslednom sprovođenju Briselskog sporazuma i to iz 2013. i 2015.

Očekuje da će u poslednjem kvartalu ove godine biti dodatni pritisak na Srbiju, kao i početkom sledeće godine, a ima više predloga.

Kako kaže, na severu se svakodnevno dešava nasilje, a priča o deeskalaciji - da je Kurti povukao deo policije, da su pušteni neki uhapšeni Srbi, nije dovoljna.

"Sve te paravojne formacije i KBS i kosovska policija ne bi bili na severu da je Kfor radio svoj posao", kazao je.

Govoreći o izborima u četiri opštine na severu Kosova, Čović pita o kakvoj peticiji se govori i ukazuje da se priča o peticiji za smenu gradonačelnika koji su izabrani sa manje od tri odsto.

"Stvar je prosta, trebali bi da potpišu ostavke nakon koje će se ići na izbore pod određenim uslovima. Naše institicije u našoj državi ne mogu biti paralelne institucije", kazao je Čović komentarišući to što politički predstavnici Albanaca na Kosovu institucije Srbije zovu paralelnim institucijama.

"Srbija je Briselskim sporazumom napravila veliki iskorak, ali i ustupak", naglasio je.

Napomenuo je da su procesi integracije ka EU na Zapadnom Balkanu potpuno zaglavljeni, odnosno da EU ne dozvoljava ljudima na Zapadnom Balkanu da se sami između sebe dogovore.

Navodi primer inicijative "Otvoreni Balkan", kome je odmah kao alternativa postavljen Berlinski proces.

"Kao da smo mi na prostoru Zapadnog Balkana tako inferiorni mentalno i u svakom drugom pogledu da ne možemo između sebe da se dogovorimo. Razlog za to je da se stalno želi da budemo pod njihovom kontrolom i da budemo zavisni maksimalno od njih", ocenio je Čović.

Napomenuo je da žurba postoji jer se približavaju izboru u Americi, ali i u EU.

"Iz kontakata sa nekim međunarodnim zvanicama i ljudima koji se dosta bave ovom problematikom, stiče se utisak da oni traže izlaz i da su potpuno svesni da su norme međunarodnog prava potpuno zgažene 99. godine, na našem primeru. I da ovo sada što se događa u Ukrajini, a i dalje, i šire, zapravo je nastavak svega onoga što je urađeno 99. godine. Da traže potencijalni izlaz i svega toga što apsolutno neće biti lako", napomenuo je Čović.