Čović: U osnovi Kurtijeve demokratije represija prema Srbima

Nebojša Čović
Izvor: Pink

Nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović rekao je danas da izjava premijera Aljbina Kurtija da će Srpska lista "da pati i plati" ukazuje na to da je njegov cilj etničko čišćenje Srba i da ostaje pri ideji formiranja 'velike Albanije', prenosi Pink.

"Opšte je poznato kojoj grupaciji pripada Kurti i kakvo je njegovo ponašanje. Kao Demaćijev učenik zadovoljan je projektom 'velike Albanije'. Nalazimo se u fazi u kojoj se pokušava i realizacija 'velike Albanije'. Njegova demokratija i ta vladavina prava u osnovi ima neprekidnu represiju i pritisak na srpsku zajednicu na KiM. To je čak pokušaj etničkog čišćenja Srba sa KiM, po principu šta se bunite kad vas tamo i nema", rekao je Čović.

Ocenio je da su strane diplomate koje se bave Kosovom u problemu i da ne znaju na koji način da dopru do kosovskog premijera.

"Očigledno oni više ne znaju šta će da rade sa Kurtijem. Nisu uveli sankcije jer za to treba jednoglasna odluka, uveli su mere, ali one nisu dale rezultate. Imaju neke instrumente, poput ukidanja bezviznog režima, ali se tu Nemačka buni", naveo je on.

Čović je rekao da se prave sporazumi koji se ne sprovode - tu su samo obećanja i prevarne radnje.

"Istovremeno se projektuje nova realnost, formira se policija, naoružava, pa se formiraju nekakve bezbednosne snage. Ništa nije sprovedeno, ali je stvorena nova realnost", istakao je Čović.