Dačić: Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope

Beograd_231128_intervju_Ivica Dačić 09
Izvor: Kosovo Online

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da je danas "dan srama" u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, budući da je prvi put u istoriji preporučeno članstvo, kako je rekao – nečega što nije država.

"Danas je dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda", istakao je Dačić u pisanoj izjavi.

On je napomenuo da Priština, upravo suprotno, već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je njena međunarodna obaveza i sprovodi politiku terora nad srpskim narodom i etničkog čišćenja.

Dačić je naveo da je ovakvom odlukom, nametnutom silom međunarodnih moćnika, potkopani temelji Saveta Evrope i međunarodnog pravnog poretka.

"O kakvom principu zaštite teritorijalnog integriteta će dalje pričati, kada su narušili teritorijalni integritet Srbije?", upitao je šef srpske diplomatije.

Poručio je i da će Srbija nastaviti borbu svim snagama da ova odluka ne bude usvojena na Кomitetu ministara Saveta Evrope 16 maja.

"A videćemo i koliko vredi reč međunarodne zajednice koju su dali predsedniku Aleksandru Vučiću da Кosovo neće biti primljeno u Savet Evrope dok ne formira Zajednicu srpskih opština. Ili će to opet biti laž", konstatovao je ministar Dačić.