Brnabić: Manevarski prostor Srbije u Savetu Evrope mali, istina i pravda na našoj strani

Ana Brnabić
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je manervarski prostor Srbije, po pitanju predloga da Kosovo postane članica Savet Evrope veoma mali, ali da su uz Srbiju istina i pravda, prenosi RTV.

"Teško je da pobedimo u toj borbi, ali je uz nas i istina i pravda. Sasvim je jasno da su tri preduslova bila formiranje ZSO, prestanak ilegalne eksproprijacije na severu KiM i vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani. Hvala onima koji su jasno rekli da ovo urušava kredibiliet Saveta Evrope, da je nakon ovoga i ako se ovo progura više ništa i ne znači Savet Evrope", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara da li ohrabruje to što su Italija i Mađarska amandmanom tražile da preduslov bude formiranje ZSO.

Brnabić je podsetila i da je Savet Evrope zaštitnik ljudskih prava i vladavine prava.

"Koja ljudska prava postoje za Srbe i druge nealbance na KiM. Nemaju čak ni pravo glasa, nemaju ni pravo da prime penzije u dinarima, nemaju pravo na pravnu pomoć kada ih neko nelegalno privede. Nemaju pravo na pravično suđenje, nemaju pravo da njihova deca imaju bezbednost. Ništa od toga ne postoji na KiM koji je trenutno pod upravom privremenih institucija", dodala je ona.

Kako je rekla, sada se ozbiljno priča da Kosovo, kao takvo uđe u SE:

"Sve i da su međunarodno priznata zemlja, a nikada neće biti, sa ovakvim stadnarima u oblasti ljudskih prava i vladavine prava oni ne bi mogli da postanu deo SE. Verujem da mnogi od njih osećaju sramotu za ovo što rade sad. I oni koji su predstavnici u SE i kada moraju da glasaju za to i da daju svoju podršku. Znaju da to duboko nije u skladu sa pravilima i procedurama SE", rekla je Brnabić.

Na pitanje povodom pregovaračkog okvira EU sa Srbijom i poglavlja 35 kojima su obuhvaćene i obaveze iz Ohridskog sporazuma, Brnabić je rekla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno rekao koje su crvene linije.

"Crvene linije su ne Kosovo u Ujedinjenim nacijama, ni u bilo kakvim organizacijama, institucijama UN. Takođe, pod broj jedan je osnivanje ZSO, koju čekamo već 11 godina. Nadam se, ali nešto nisam uverena da će i neko podsetiti Prištinu i Aljbina Kurtija da zaista moraju da formiraju ZSO. Pošto je to bio preduslov mnogih stvari, ali je na kraju nestajao. Sada vidimo da ZSO zaista mora da bude uslov za nešto. Ali da sam uverena da će je formirati, nisam. I do sad su prekršili sve dogovore i sve sporazume", rekla je Brnabić.

Podsetila je da niko 11 godina nije naterao Prištinu da iimplementira jednu jedinu stvar iz sporazuma na kome stoji potpis visokog predstavnika Evropske unije, kao garant pune implementacije tog sporazuma.