Dačić: Lajčak je za to da se nova runda dijaloga dobro pripremi

Ivica Dačić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić razgovarao je danas u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

”Lajčak me je informisao o planovima i pripremama za sledeći sastanak dijaloga, a prethodno treba da se sastanu pregovarački timovi i da se naprave analize šta je urađeno, a šta nije, što je za nas bitno, jer mi stalno ističemo da ne može da opstane teorija da ništa što je do sada potpisano ne važi. Kakva je onda svrha vođenja razgovora ako se neko ne slaže i poništava ono sto je od sada potpisano”, poručio je Dačić.

Na pitanje Tanjuga da li je na sastanku bilo reči o novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom novou, koja je planirana za kraj jula, Dačić kaže da je ”to ideja”, ali da mu je Lajčak preneo da taj sastanak mora da se dobro pripremi da se ne bi ”dogodila repriza prethodnog” sastanka Vučića i Kurtija u Briselu.

Dačić je rekao i da je specijalnog predstavnika EU informisao o situaciji u Srbiji kada je reč o tzv. brisanju prebivališta, što Dačić vidi kao jedan od uslova Evropske komisije za dobijanje vizne liberalziacije za građane Srbije, a ne kao političku odluku usmerenu protiv Albanaca koji se lažno prijavljuju na adrese u centralnom delu Srbije kako bi dobili srpski pasoš.

Na pitanje Tanjuga da li je sa Lajčkom razgovarao o jučerašnjim incidentima tokom obeležavanja Vidovdana na KiM, Dačić kaže da je specijalni predstavnik ”dobro obavešten” o svim dešavanjima, a da su to problemi sa kojima se Srbi stalno suočavaju kada su u pitanju vlasti u Prištini.

”Apsolutno je neprihvatljivo da se tako nešto dešava na KiM u trenutku kada se cela Evropa zalaže za slobodu kretanja”, područio je Dačić.

On je naglasio da Srbi svuda u svetu obeležavaju Vidovdan, a da reakcije kosovskih zvaničnika i diplomatskih predstavnika za cilj imaju da falsifikuju istoriju i da o Kosovskoj bici govore kao da nije deo srpske istorije.

”To govori o nameri da se izbriše srpska istorija sa teritorije KiM. Istina je da Albanci nisu učestvovali u Kosovskoj bici, jer nisu tad ni živeli na KiM”, zaključio je Dačić.