Dačić o viznoj liberalizaciji za Kosovo: Loša poruka za Beograd, vidi se da je Priština njihovo čedo

Ivica Dačić
Izvor: Kurir

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se Priština za svoju nekonstruktivnost i jednostrane poteze stalno nagrađuje, dok se preti onima koji su korektni kao Srbija. On je za RTS rekao da je spreman da aplaudira kada Ukrajina kaže da su Krim i Donbas Ukrajina, ali nije uveren da će i sam dobiti aplauz kada kaže da je Kosovo Srbija.

Dačić, koji se nalazi u Poljskoj gde u Lođu danas počinje Savet ministara država članica OEBS kaže za izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom nije njegov prioritet, negira postojanje Briselskog sporazuma i zaklinje se pred poslanicima da nikada neće formirati ZSO i da ga to ne interesuje da bi to mnogo više trebalo da brine međunarodnu zajednicu nego Beograd.

"On direktno pljuje na integritet EU, Briseski sporazum nisam potpisao samo ja već i Ketrin Ešton i Hašim Tači. Interes EU je da sačuva autoritet", rekao je Dačić.

Ukazuje i na to da se postavlja pitanje selektivnog odnosa kada se uzme u obzir da će Priština za svoju nekonstruktivnost i jednostrane poteze stalno biti nagrađivana - kao što je odluka o viznoj liberalizaciji, ili podnošenje kandidature za članstvo u EU, dok se preti onima koji su korektni kao Srbija.

"To su kao neki indikatori da otkrijete ko je čiji miljenik. Ovde imate da se jasno vidi da je Priština njihovo čedo i bez obzira na to koliko neko voli istinu, pravdu i principe, oni uvek traže to što je njihovo čedo. Za nas je to veoma loša poruka jer se time pokazuje da su dvostruki standardi veoma prisutni", istakao je šef srpske diplomatije.

Dačić podseća da je OEBS, koji čini 57 država članica, jedna od organizacija koje je Jugoslavija osnovala, a kojom je Srbija i predsedavala.

"Ali glavna tema je teritorijalni integritet Ukrajine i ja sam spreman da aplaudiram kada Ukrajina kaže Krim i Donbas su Ukrajina, a nadam se da će svi aplaudirati i kada ja kažem Srbija je Kosovo", naveo je Dačić.

Ističe da su se u Poljskoj okupili ministri spoljnih poslova najvećih evropskih zemalja - od Velike Britanije, Nemačke, Španije, pa do Kanade i zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland.

Dačić je napomenuo i da je visokom predstavniku EU za spoljnu politiku Đuzepu Borelju ukazao na probleme sa kojima se Beograd suočava - sa odbijanjem da se sprovede dogovoreno, čime se potpuno parališe mogućnost napredovanja u dijalogu.

"Ne možemo o novim dogovorima, a da bacimo u vodu ono od ranije", poručio je Dačić.

Na pitanje kako Srbija može da spreči apliciranje Prištine za članstvo za status kandidata u EU, Dačić odgovara da ne možemo da sprečimo nešto gde nismo članovi.

"Mi nismo članovi EU, države članice glasaju za to, a njih pet ne priznaju Kosovo i Mađarska, koja priznaje, ali je rekla da neće glasati za prijem Kosova", istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je i da će Priština ići na formulaciju da to nema veze sa statusom, već da hoće da dobiju status kandidata, a o statusu posle da se razgovara.

"Ako tako urade, ubiće pregovore. Jer o čemu da pregovaramo ako im priznate status kandidata, to znači da ste ih priznali i kao državu", poručio je Dačić.

Govoreći o upozorenju građanima da ne putuju u Ankaru, Dačić kaže da je njegova dužnost da obavesti javnost o informacijama koje dobija od bezbednosnih službi.

"Dobili smo informacije o ozbiljnim indicijama da postoji takva mogućnost. Da li će se desiti ili ne, niko ne može da pretpostavi, moja obaveza je da sa tim upoznam građane", rekao je Dačić.

Navodi da se pre više godina dogodilo da je bilo upozorenja na koja nije adekvatno reagovano.

"Kada se desilo pričalo se o nečijoj odgovornosti. Na nama je da budemo na strani građana, Turska je naš prijatelj i nadam se da to nije tačno. To nije poziv građanima da uopšte ne idu u Tursku, nego opreznost u naredne dve nedelje - da obrate pažnju na boravak u Ankari", objasnio je Dačić.