Dačić sa Grupom prijateljstva Francuska-Zapadni Balkan o unapređenju odnosa

Ivica Dačić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić primio je danas Grupu prijateljstva Francuska-Zapadni Balkan iz Senata Francuske, na čelu sa senatorom Martom de Sidrak i tom prilikom ukazao na značaj direktnih kontakata, posebno uzimajući u obzir iskonsko prijateljstvo dva naroda još od Prvog svetskog rata, prenosi Tanjug.

Kako se navodi u saopštenju Narodne Skupštine, Dačić je podvukao da je opredeljenje Srbije da razvija saradnju sa Francuskom na svim nivoima, posebno imajući u vidu da dve zemlje imaju potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu.

Govoreći o parlamentarnoj diplomatiji Dačić je podsetio na činjenicu da je u protekle dve godine zabeleženo više uzajamnih poseta i dodao da Poslanička grupa prijateljstva sa Francuskom broji 91 član iz različitih političkih partija.

Istovremeno, on je izrazio je zadovoljstvo razvojem saradnje, ali je takođe rekao da se isti može dodatno unaprediti razmenom parlamentarnih poseta na najvišem nivou, zbog čega je iskoristio priliku da pozove predsednike Narodne skupštine i Senata Francuske u Srbiju, ali i izrazio spremnost da lično poseti Francusku.

Senator i predsednik regionalne grupe prijateljstva za zemlje Zapadnog Balkana Marta de Sidrak istakla je da je poseta Srbiji realizovana u okviru posete zemljama Zapadnog Balkana, koje teže priključenju Evropskoj uniji i upoznala prisutne da Regionalna grupa prijateljstva za zemlje Zapadnog Balkana ima delegirane predsednike za svaku zemlju.

De Sidrak je izrazila zadovoljstvo zbog svih sastanaka tokom posete, kao i mogućnošću da se francuski parlamentarci bolje upoznaju sa procesom evrointegracija Srbije, ustavnih reformi, reformi pravosuđa i procesom međustranačkog dijaloga.