Selaković: Srbija trajno opredeljena za intenzivnu saradnju na svim nivoima sa Francuskom

Selaković sa delegacijom Grupe prijateljstva Francuska-Zapadni Balkan u Senatu Francuske
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa delegacijom Grupe prijateljstva Francuska-Zapadni Balkan u Senatu Francuske, koju je predvodila senatorka Marta de Sidrak.

U saopštenju za javnost se navodi da je Selaković konstatovao tradicionalno bliske i prijateljske odnose dve države i poručio da je trajno i iskreno opredeljenje Srbije „intentivna saradnja sa Francuskom na svim nivoima, posebno imajući u vidu da dve zemlje imaju potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu“.

Ministar je istakao i da je politički dijalog dve zemlje odličan i da njemu poseban pečat daju odlični lični odnosi predsednika Vučića i Makrona.

Selaković je naglasio da je Francuska jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, kao i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu. Ministar je dodao da se nada da će dobri ekonomski rezultati i uslovi za ulaganje dovesti u Srbiju još investitora iz Francuske.

Šef srpske diplomatije je sagovornike upoznao sa ekonomskim uspesima Srbije u poslednjih sedam godina, istakavši da je našoj zemlji, kako bi nastavila razvoj, potreban mir i stabilnost u regionu.

Prema njegovim rečima, Srbija zato ima pozitivnu agendu u regionalnoj politici i želi da motiviše susede na intenzivniju ekonomsku saradnju.

Govoreći o želji Srbije da postane punopravna članica Frankofonije, Selaković je istakao da je Frankofonija izvanredna platforma za negovanje odnosa sa državama širom sveta sa kojima imamo tradicionalno prijateljstvo.

Šef srpske diplomatije podvukao je da je članstvo u EU strateški cilj Srbije i zahvalio Francuskoj na podršci koju joj u tom smislu pruža, ali i na celokupnoj saradnji u sprovođenju reformi u Srbiji.

Informišući sagovornike o dijalogu Beograda i Prištine, ministar je podvukao posvećenost Srbije i čvrsto opredeljenje za dijalog, ali ukazao na to da Priština ne pokazuje spremnost za nastavak dijaloga i sprovođenje onog što je odavno dogovoreno.