Dačić sa Ruambi: Povlačenje priznanja Kosova od strane Burkine Faso veoma važno

Olivija Ragnanevend Ruambi i Ivica Dačić
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je ministarki inostranih poslova, regionalne saradnje i dijaspore Burkine Faso Oliviji Ragnanevende Ruambi na podršci teritorijalnoj celovitosti Srbije, koja je, kako je naveo, od izuzetnog značaja, budući da je ta država povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

Kako se navodi u saopštenju, dve zemlje vezuje tradicionalno prijateljstvo koje je potrebno jačati zajedničkim snagama, posebno u svetlu 55 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju država.

Ministar Dačić je istakao posvećenost Srbije očuvanju stabilnosti u regionu, što je njeno temeljno i nepromenjeno polazište spoljne politike, dodajući da je Burkine Faso u januaru povukla priznanje o nezavisnosti Kosova.

"Burkina Faso je u januaru ove godine povukla odluku o priznanju tzv. Kosova i izjavili su da poštuju teritorijalni integritet Srbije. Za nas je to pitanje veoma važno, 28 zemalja je povuklo priznanje Kosova, a za nas je to bitno da Kosovo ne bi moglo da putem glasanja u GS UN postane član, i da time praktično obesmisli svaki dijalog. Imajući sve to u vidu, 11 godina od kada postoji ova koalicija sa Aleksandrom Vučićem i SNS mi smo uspeli da to pitanje vratimo na pozicije koje odgovaraju Srbiji, a to znači da ako bi se Kosovo kandidovalo da postane član UN ne bi moglo da dobije više od 80 glasova od 193 članice UN. Za nas bi to bilo značjano, naravno mi smo objasnili šta to znači, da je u pitanju teritorijalni integritret, koja je jedna od tema koja je važna za Burkinu Faso, želeli smo da se razume da je ovde reč o drastičnom narušavnju teritorijalnog integriteta Srbije, suprotno svim pravnim normama, ali mi ne želimo da naše odnose svodimo samo na pitanje odnosa prema Kosovu, želimo da imamo strateške odnose sa Burkine Faso i nizom drugih afričkih zemalja, jer imamo zajedinički inters, godinama smo bili žrtva dvostrukih standarda u međunarodnim odnosima i da možemo da tražimo zajedničke interese u raznnim oblastima", naveo je Dačić.

Šefica diplomatije Burkine Faso informisala je Dačića o situaciji sa kojom se građani njene zemlje suočavaju, uz naglasak da je preduslov za razvoj zemlje bezbednost građana i regiona.

"Znate da se od 2015. godine Burkine Fasao suočava sa strašnim fenomenom, terorizmom koji dovodi u pitanje porodice i vojsku i koji se odigrao na perfidan način. On ne može da se održi pred našom vojskom, radi se o inflitraciji, manipulaciji. Zahvaljuljući našim silama odbrane mi ćemo se držati. Kada je Ibrahim Traore došao na vlast on je sebi zadao četiri prioriteta, prvi jeste borba protiv terorizma, povratak teritorijalnog integriteta Burkine Fasa, i kada vi govorite o pitanju teritorijalnog integriteta vaše zemlje, mi razumemo to, jer je to naš prioritet. Suverenost, bila ona politička ili teritorijalna, se ne dovodi u pitanje, o tome se ne pregovra. Burkina Faso ne želi da popusti bilo da je u pitanju jedan kvadratni metar bilo koje zemlje. Ne možemo da ne podržimo zemlje koje se nalaze u ovakvoj dinamici, u želji da sačuvaju svoj teritorijalni integritet", poručila je ministarka Ruambi.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno jačanje saradnje dveju zemalja kako na političkom, tako i na ekonomskom planu, uključujući i razmenu poseta na visokom i najvišem nivou.