Dačić: Srbija će podneti kandidaturu za Izvršni savet Uneska

Ivica Dačić
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Srbija će podneti kandidaturu za izvršni savet Uneska, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je prilikom govora na 42. zasedanju Generalne konferencije te organizacije u Parizu istakao da očekuje podršku drugih članica Uneska u toj nameri, dodavši da će Srbija opravdati to poverenje.

Govoreći o situaciji u svetu, Dačić je napomenuo da u svetlu sve većih previranja, međusobno razumevanje i spremnost na kompromis sve više dobijaju na značaju.

On se u govoru osvrnuo i na ugroženu kulturnu baštinu na Kosovu, koja je pod zaštitom Uneska.

"Jedan od naših prioritetnih zadataka je podizanje svesti o sve većoj ugroženosti svetskog nasleđa, usled različitih faktora kao što su klimatske promene, oružani sukobi i često odsustvo primene adekvatnih mera koje preporučuju normativni instrumenti iz ove oblasti. Vrhunac srpske srednjovekovne umetnosti na najreprezentativniji način je predstavljen u četiri srpska manastira na Кosovu i Metohiji, upisanih na Listu svetske baštine: Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška. Srpsko kulturno istorijsko nasleđe na Кosovu i Metohiji, gde se nalazi 1.300 svetinja, od nemerljivog je značaja, ne samo kada je reč o nacionalnom identitetu Srbije, već predstavlja deo vredne evropske i svetske baštine", istakao je Dačić.

Kako je naveo, to nasleđe je konstantno izloženo pokušajima preimenovanja, revizije nepobitnih istorijskih činjenica i fizičkom skrnavljenju.

"Međunarodne snage, sa zadatkom da čuvaju srpsku i svetsku kulturnu baštinu, raspoređene su samo na pojedinim kulturnim dobrima. Verujem da su vam detaljno poznate tragične činjenice, kada je reč o našoj kulturnoj baštini na Кosovu i Metohiji i permanentna ugroženost njene zaštite", rekao je Dačić.

Rekao je da će Srbija nastaviti da se zalaže protiv politizacije kulturne baštine i ostalih pitanja u nadležnosti te organizacije, kao i protiv izazivanja novih podela, zategnutosti i konfrontacije unutar samog Uneska.

"Smatramo da je naš zajednički zadatak da težimo smanjenju tenzija i podela koje su obeležile protekli period. Ono što nam je potrebno, posebno u vremenu podela, previranja i sukoba u svetu, je veće razumevanje i spremnost na kompromis. Utoliko je naša saradnja u okviru Uneska jednako važna, kako za današnje, tako i za sve buduće generacije. Budite uvereni u spremnost Republike Srbije da nastavi da aktivno doprinosi ovoj važnoj Organizaciji, a nadam se i kroz nastavak našeg rada u Izvršnom savetu Uneska", zaključio je Dačić.

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili je nedavno za Kosovo onlajn izjavila da Srbija ima velike šanse da ponovo bude izabrana u to telo i da je kandidatura koju je zvanični Beograd ponovo podneo za članstvo u Izvršnom savetu Uneska naišla na dobar prijem kod zemalja članica.

Takođe je kazala da je ugroženost srpske kulturne i verske baštine na Kosovu jedan od apsolutnih prioriteta u delovanju stalne delegacije Srbije u toj organizaciji i dodala da Unesko ne dovodi u pitanje da kulturna dobra na Kosovu pripadaju Srbiji.

Begović o ulozi nauke u ubrzanom dostizanju ciljeva održivog razvoja

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović govorila je na panelu u okviru 42. zasedanja Generalne konferencije Uneska u Parizu, na temu: "Kako stvarno nauka može da pomogne da se ubrzano dostignu 17 ciljeva održivog razvoja?"

Ona veruje da upravo nauka može da doprinese rešavanju univerzalnih problema oko kojih se celo čovečanstvo saglasilo.

"Samo 15 odsto indikatora koji se mere za dostizanje ovih ciljeva je ostvareno. To znači da smo usporili i da moramo pristup da promenimo," istakla je ministarka u izjavi za Tanjug.

Prema njenim rečima, taj novi pristup treba da uključi mlade talente, naučnike koji treba da ubrzaju proces dostizanja ciljeva održivog razvoja.

Begovićeva je ukazala da je Srbija dala svoj doprinos rešavanju tog problema kroz iniciranje Rezolucije "Međunarodna dekada nauke za održivi razvoj 2023-2024." koja je jednoglasno podržana i usvojena u UN.

Ministarka je, takođe, napomenula da je sad na delu formiranje različitih tela i osmišljavanje planova kako bismo nauku u Srbiji, i na lokalu, primenili mnogo više da bismo dostigli ciljeve održivog razvoja.

"U pitanju su globalni problemi koji zahtevaju međunarodnu saradnju", zaključila je Jelena Begović.