Dačić u Antaliji: Tražimo da se poštuje teritorijalni integritet Srbije

Ivica Dačić
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas, na panelu "Izazovi i prilike na Zapadnom Balkanu" u okviru Antalijskog diplomatskom foruma, da će sve zemlje Zapadnog Balkana imati podršku Beograda u integracijama ka Evropskoj uniji, ali da od njih očekuje poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije, prenosi RTV.

Cilj panela bio je da se preispita perspektiva Evropske unije, ali i da se razgovara o tome šta svaka država Zapadnog Balkana treba da uradi kako bi u što kraćem roku postala punopravna članica EU.

"Mnogi će reći da je Balkan dobio ime po Bugarskoj planini, ali možda će i to da je ime sastavljeno od dve turske reči koje znače `med` i `krv`. Ostaje samo pitanje čega će biti više na našem prostoru. Ja mislim da je krvi bilo dovoljno i da malo više bude meda. Jeste ideja EU neki smirujući faktor i potencijalni faktor za države Zapadnog Blakana. Ta neka zajednička ideja koja bi mogla da doprinese stvaranju zajedničkih interesa", rekao je Dačić.

Govoreći o regionalnim inicijativama, Dačić je podsetio da je Srbija pokrenula inicijativu Otvoreni Balkan i dodao da smatra da su takve inicijative važne u konstruktivne, ali da ih ne treba politizovati.

"Problem kod inicijativa jeste - da li su one zamena za EU ili samo instrument", naveo je Dačić.

Naveo je da će Srbija podržavati svaku zemlju Zapadnog Balkana ka njenom ulasku u EU, ali da one moraju poštovati naš teritorijalni integritet.

"Ja samo tražim od vas da poštujete naš teritorijalni integritet i da ne treba da dozvolimo ničiji imperijalni uticaj. Ja sam 2013. godine potpisao Briselski sporazum, za mene je EU tada i sada nesposobna da sprovede što smo potpisali, a to je Zajednica srpskih opština. Trebalo je 90-tih godina više pregovarati o budućnosti Jugoslavije, da se Jugoslavije raspadne u miru. Ja vas podržavam u svemu i uvek ćete imati podršku za integracije EU, samo da vodite računa kako se ophodite prema Srbiji u smislu našeg teritorijalnog integriteta", naveo je Dačić.

Pored Dačića, na panelu su govori i ministri spoljnih poslova Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, kao i specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič.

Na panelu je istaknuto da je cilj zemalja Zapadnog Balkana punopravno članstvo u Evropskoj uniji,.

Specijalni predstavnik Velike Britanije za Zapadni Balkan, kaže da je sada više nego ikada ranije potrebno da međunarodni partneri sarađuju sa zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU.

"Velika Britanije poštuje istoriju zemalja Zapadnog Balkana. Sada su više nego ikada etničke podele prisutne, posebno zbog rata u Ukrajini. To nije nešto novo, ali je veoma izraženo u regionu ZB, moramo se boriti protiv toga. Takođe, bezbednost je nešto što je potrebno i prijatelji tog regiona mogu pomoći u tome. I u budućnosti nam treba prisustvo mirovnih misija na Zapadnom Balkanu kako bi one održavale mir. Potrebno je više nade za budućnost", poručio je Pič.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Filip Ivanović rekao je da se region mora ujediniti radi zajedničkog ulaska u EU.

"Ovi paneli su dobra prilika da pokažemo da je bilo mnogo borbi na Zapadnom Balkanu, ali zbog različitih okolnosti sada moramo da se krećemo napred. Crna Gora vidi EU kao najbolji način da uejdinimo region zajedno. Ceo proces evro-integracija predugo traje. Crna Gora pregovara već 12 godina sa EU. Kada smo 2017. godine čuli izjavu da neće biti više proširenja u Uniji, to je za nas bilo poražavajuće, kao i za sve zemlje kandidate. Sada već imamo neku drugu perspektivu. Prošle godine smo čuli da je 2030. godina realna za proširenje Evropske unije. To je ozbiljna izjava koja je data", naveo je Ivanović.

Da je i za Bosnu i Hercegovinu cilj članstvo u EU, poručio je tamošnji šef diplomatije Elmedin Konaković.

"BiH je imala velikih problema da pregovara. Međutim mi smo te probleme pretvorili u mudrost. Deo Zapadnog Balkana je deo sveta gde se desio odliv mozgova, došlo je vreme za se naše stare rane pretvore u mudrost", rekao je Konaković.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Bujar Osmani, poručio je da zemlje kandidati imaju težak posao.

"Put ka EU integracijama je koncipiran tako da imamo zajedničku volju. Na teškom putu koje imaju zemlje kandidati pred sobom, ljudi baš i ne vide benefite duž tog puta. Frustracije rastu. Severne Makedonija je stoprocentno uskladila svoju politiku sa politikom EU", naveo je Osmani.