Daljipi o liturgiji: Srbija pokušava da unapredi svoje političke ciljeve pod plaštom vere

Ljuan Dalipi
Izvor: Twitter

Održavanje liturgije u nedovršenom hramu Hrista Spasa u Prištini povodom hrišćanskog praznika Spasovdana, izazvalo je prethodna dva dana brojne reakcije na Kosovu, a po prvi put je stav o ovom pitanju stigao iz Kabineta kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Kurtijev šef kabineta Ljuan Daljipi objavio je na Tviteru da je taj događaj zapravo bio "provokacija srpske države preko Srpske pravoslavne crkve".

"Dok se demokratske nacije upuštaju u žustru raspravu o spomenicima koji glorifikuju represiju, Srbija koristi relikvije svoje mračne prošlosti u pokušaju da destabilizuje zemlju koju je jedan vek brutalno okupirala i ugnjetavala, što je kulminiralo genocidom", napisao je Daljipi.

On je Vladi Srbiji uputio poziv da se "suoči sa prošlošću, umesto što pokušava da unapredi svoje političke ciljeve pod plaštem vere".

"Naša poruka njima je da prestanu da izigravaju žtrvu, da prestanu da izazivaju nevolje i umesto toga da se usredsrede na otvaranje novog poglavlja mira priznavanjem kosovske državnosti", poričio je Daljipi.

On je građanima Kosova zahvalio na tome što su, kako je rekao, "pokazali zrelost održavajući smirenost i izbegavajući takve provokacije".