Avdiu: Liturgija u crkvi u kampusu Univerziteta nastavak srpske propagande

Episkop Teodosije - Priština - Hram Vaznesenja Gospodnjeg
Izvor: Twitter

Istoričar Špend Avdiu izjavio je da je jučerašnje održavanje liturgije u nedovršenoj crkvi u kampusu Univerziteta u Prištini nastavak propagande Srpske pravoslavne crkve i srpske države, prenosi Koha.

Istakao je da održavanje liturgije nije slučajnost, već pokušaj SPC da "legalizuje ilegalno izgrađenu crkvu u Prištini".

"Nije slučajno, jer je to bio 10. jun - Dan Prizrenske lige i proslava za oslobođenje Kosova. Bila je to provokacija Srpske crkve i zbog rušenja srpske pravoslavne crkve u Bosni. Pokušava da legalizuje druge crkve. Čak i da legalizuje ilegalno sagrađenu crkvu u Prištini, ali i da provocira Albance", rekao je Avdiu.

Prema njegovim rečima, Kosovo mora da deluje u okviru domaćih i međunarodnih zakona u odnosu na provokacije Srbije.

Dodao je da se "SPC uvek bavila političkim provokacijama, a ne religijom, te da se jučerašnja provokacija održavanjem liturgije ne razlikuje od prošlih provokacija".

Avdiu je rekao da Vlada Kosova treba da traži stručnu pomoć od naučnih institucija kojima treba da omogući da se bave istraživanjem.

"Vlada mora da ima strategiju i finansira naučne institucije. Albanološki institut ima nula sredstava za istraživanje. Radnici imaju samo platu. Ne postoji finansiranje za istraživanje. Istoričari nemaju priliku da istražuju", rekao je Avdiu.

Dodao je da institucijama nedostaje dokumentacija za pomoć Kosovu i zaključio da institucije treba da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava, kao što je to učinila Bosna.