Devenport: Nemamo mandat za nadgledanja uslova u pritvorskim jedinicama

Majkl Devenport
Izvor: Kosovo Online

Šef OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport ističe da pripadnici ove Misije nadgledaju suđenja na svim nivoima, ali da nemaju isti mandat i odgovornosti vezano za praćenje ili nadgledanje uslova u pritvorskim jedinicama, te da se ukoliko postoje pritužbe obraćaju Instituciji Ombudsmana.

„To je sastavni deo našeg mandata da nadgledamo suđenja u sudovima na svim nivoima, dakle svim instancama, svakako zavisi i od saradnje sudova koja je uvek dobrodošla i fokusirani smo posebno na određene oblasti. Na primer, suđenja za ratne zločine, to je jedan od glavnih prioriteta naših posmatrača i to jesu zapravo suđenja ili predmeti, takođa nasilje u porodici, takođe predmeti korupcije i organizovanog kriminala koji predstavljaju prioritetnu listu. I mi stalno nadgledamo suđenja u ovim oblastima, to takođe uključuje, naravno, kao što ste i videli iz izveštaja odluke o rešenjima određivanju mere pritvora“, rekao je Devenport, dodavši da što se tiče spiska optuženih za ratne zločine nije upoznat sa tim i ne može dalje da komentariše na tu temu.

On je istakao da misija OEBS nema isti mandat i odgovornosti vezano sa praćenje ili nadgledanje uslova u pritvornim jedinicama.

„Međutim kada nam se ljudi obraćaju s vremena na vreme i ističu se određeni problemi mi obično izražavamo zabrinutosti relevantnim institucijama, posebno se obraćamo Institucijama Ombdusmana. Institucija Ombudsmana ili zaštitnika građana je ta koja ima mandat da istražuje i da prati, pokreće istragu, vezano za bilo koji navod o lošem postupanju. Recimo u pritvoru ili popravnoj službi“, rekao je Devenport prilikom predstavljanja izveštaja o praćenju primene mere pritvora u sudovima na Kosovu.