Direktor regionalnog vodovoda “Đakovica” uhapšen u Bugarskoj zbog sumnje na trgovinu ljudima

Hasan Krasnići
Izvor: Reporteri

Direktor regionalnog vodovoda “Đakovica”, i bivši kandidat Samoopredeljenja za odbornika u SO Đakovica Hasan Krasnići uhapšen je u Bugarskoj, na osnovu međunarodne poternice koju je raspisala italijanska policija zbog sumnje na trgovinu ljudima, piše Reporteri.

Krasnići je uhapšen 19. februara nakon ulaska u Bugarsku, dok je sa porodicom putovao na odmor preko granice sa Severnom Makedonijom.

Krasnići je bivši kandidat Samoopredeljenja za Skupštinu opštine Đakovica.

Bugarski okružni sud odredio mu je 22. februara 2024. pritvor do donošenja odluke o zahtevu italijanskih vlasti za njegovo izručenje.

Sumnja se da je Krasnići, koji takođe poseduje kompaniju za prevoz putnika autobusom iz Đakovice u evropske zemlje, prokrijumčario ljude sa falsifikovanim dokumentima. Shodno tome, prema italijanskim vlastima, on je umešan u tri različita krivična dela.ije.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova i druge institucije o navodnom hapšenju se nisu oglašavale povodom ovog slučaja.

Krasnići je, nakon što kao kandidat Pokreta Samoopredeljenje za odbornika u Opštini Đakovica nije dobio dovoljno glasova da bude izabran za odbornika, u januaru 2022. godine imenovan za šefa Regionalne kompanije za vodosnabdevanje.

Zakon o javnim preduzećima predviđa da visoki funkcioneri javnih preduzeća moraju biti nezavisni, odnosno da nemaju političke angažmane u poslednjih 36 meseci.