Đini: Nisu tačne tvrdnje ministra Muratija da opštinama sledi više novca iz budžeta

Ardian Đini
Izvor: Ekonomia Online

Gradonačelnik Đakovice Ardian Đini odbacio je tvrdnje ministra finansije Hekurana Muratija da će opštinama pripasti više novca iz budžeta za narednu godinu, navodeći da će ova lokalna samouprava, zbog odluke o otpisu od 100 evra poreza na imovinu, izgubiti 2,4 miliona evra, prenosi Koha.

"Nema matematike koja ide u prilog tvrdnji Muratija da opštinama sleduje više novca", kaže Đini.

On otpis poreza smatra potpuno pogrešnim.

„U opštini Đakovica, na primer, od 42.000 nekretnina na koje se plaća porez, 32.000 ima poresku vrednost manju od 100 evra. Odnosno, plaćaju manje od 100 evra. Samo na oko 10.000 nekretnina plaća se porez veći od 100 evra, kolika god ta vrednost bila. Drugim rečima, na osnovu ovih stopa, 32.000 vlasnika nekretnina neće plaćati porez. Time će opština izgubiti 2,4 miliona evra prihoda“, navodi Đini.

On predviđa da će 2025. godina biti još teža, jer će, prema njegovim rečima, zbog uvedenog progresivnog poreza ići od "velikog pada do velikog porasta" i zbog toga će se poreske stope za mnoge korisnike više povećati.

On odbacuje tvrdnje ministra finansija Hekurana Muratija da će opštine uživati veći budžet za narednu godinu. Prema njegovim rečima,