Đukanović: Povlačenje priznanja Kosova nikada nije bila opcija

Milo Đukanović
Izvor: Ekonomia Online

Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je u intervjuu za RTK da povlačenje priznanja Kosova od strane Crne Gore nikada nije bila opcija.

On je dodao da je odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova donela crnogorska država nakon analize i u pravnom i u političkom smislu.

"Povlačenje (priznanja nezavinosti Kosova) nikada nije bilo opcija. Crna Gora je ozbiljna država. Mi smo odgovoran sused. Analizirali smo pravni i politički aspekt, onda smo došli do zaključka da je u interesu stabilnosti i prosperiteta regiona neophodno priznati nezavisnost Kosova", rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je u svakom svom koraku jasno pokazala da ne postoji dilema u priznavanju nezavisnosti Kosova.

"Naprotiv, želimo da pomognemo Kosovu kao što želimo da pomognemo i svim drugim zemljama u regionu da što pre prihvate evropski sistem vrednosti i krenu dalje putem Evropske unije i NATO-a", dodao je Đukanović.

Crnogorski predsednik boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Kosovu.  

On se juče sastao se sa šefovima institucija, predsednicom Vjosom Osmani, predsednikom Gljaukom Konjufcom i prvim potpredsednikom Vlade Besnikom Bisljimijem.

Drugog dana posete predsednik Đukanović će posetiti bazu Kfor-a, održati predavanje na AAB koledžu i prisustvovati poslovnom forumu u organizaciji počasnog konzula Crne Gore na Kosovu.