Đurić Falkoniju: Srbija u Vašingtonu potvrdila svoju ulogu stuba regionalne stabilnosti

Đurić i Falkoni
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Lujem Falkonijem o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i toku dijaloga Beograda i Prištine.

Srbija je, kao inicijator ideje o "mini-Šengenu", prema Đurićevim rečima, u Vašingtonu potvrdila svoju ulogu stuba regionalne stabilnosti i nosioca razvoja čitavog zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju diektora Kancelarije za KiM.

Đurić je naglasio da je Beograd najiskreniji zagovornik uklanjanja ekonomskih barijera i uspostavljanja slobode protoka ljudi, robe, kapitala i usluga u regionu, čime je, u vrednosnom smislu, još jednom potvrdila i svoju evropsku orijentaciju i odanost vrednostima na kojima počiva savremena Evropa. 

Direktor Kancelarije za KiM je izrazio očekivanje da će i Evropska unija, sledeći logiku da ekonomska normalizacija treba da prethodi svakoj drugoj normalizaciji, sa svoje strane takođe dati doprinos tom procesu, ističe se u saopštenju.

Đurić je konstatovao i da polarizivanast političke scene u Prištini kada je reč o temi ekonomske normalizacije odnosa sa Beogradom, svedoči da je istinska normalizacija za veliki deo albanske političke scene na Kosovu potpuno stran koncept.

U nastavku dijaloga u Briselu, Beograd će, prema Đurićevim rečima, nastaviti da bude iskreno opredeljen za postizanje kompromisnih rešenja, ali će i čvrsto insistirati na sprovođenju svega što je do sada dogovoreno, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, zaključuje se u saopštenju.