Đurić: Potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu ispisali smo diplomatsku istoriju

Marko Đurić
Izvor: TV Pink

Direktor Kancelariije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je večeras da je potpisivanjem vašingtonskog sporazuma, prošle nedelje, ispisana diplomatska istorija.

“Mesecima unazad je prištinska delegacija tvrdila da u Vašington ide po međusobno priznanje”, rekao je Đurić gostujući na TV Pink, naglasivši da je Srbija iz tog sorazuma dobila tri milijarde dolara ulaganja u infrastrukturne projekte.

Dobili smo i ono na šta Priština nije htela da pristane, a to je ulazak u “mini-Šengen”, rekao je Đurić.

Istakao je da je prištinska strana na svaki način pokušala sa stola da skloni pitanje Gazivoda i naveo da se vidi kakvi su rezultati toga u Prištini.

Đurić je kazao da su imali obaveštajna saznanja da će se na stolu u Vašingtonu naći zahtev za priznanje nezavisnosti Kosova.

“Uspeli smo da razdvojimo da na istom dokumentu ne budu potpisi spskog predsednika Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotiija (kosovskog premijera). Prištinska delegacija je tražila da Jerusalim i priznanje takozvanog Kosova od strane Izraela bude jedinstvena tačka. Tražili smo da to ne bude u našem dokumentu”, rekao je Đurić.

Srećan sam zbog pohvala

Đurić je naveo da je srećan zbog pohvala koje Srbija dobija od Amerike.

“Mi Srbi vapimo da sa te strane dođe malo drugačijih vetrova, malo poštovanja. Ljudima znači da budu uvaženi i sa te strane. Vučić je uspeo da i mediji koji nisu naklonjeni Srbiji, tu nedelju označe kao maestralu nedelju srpske diplomatije. Nedelja u kojoj je Vučić imao razgovore i sa Putinom i sa Angelom Merkel, i sa predsednikom SAD i sa prdsednikom Turske i sa predsednikom Izraela”, rekao je Đurić.

U takvoj nedelji da dobijete pohvale sa vrha Amerike je izuzetno značajno, nešto na šta do sada nismo navikli, rekao je Đurić i ocenio da je to znak da sa sadašnjom ekipom u američkoj administraciji pokušavamo da odškrinemo vrata. 

Kako je dodao, generacijama unazad je falilo to pozitivno lobiranje koje vodi ka tome da izgradimo neku vrstu međusobnog poverenja.

“Srbija je danas prepoznala značaj da intenzivno radi na popravljanju veza”, rekao je Đurić i dodao da je bio ponosan kao građanin Srbije kada je video da je srpska delegacija u Beloj kući imala bilateralni susret, a delegacija Prištine je morala da sačeka.

“Odnos koji je nekada bio veoma rigidan sada ostavlja prostor da se čuje glas Srbije”, naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ja
14. Septembar 2020.
Oni koji su protiv vucicu i njegov tim nece da priznaju stpsku i sad vasu istoriju nemogu da se mre time valjda su ljubomorni
Ja
14. Septembar 2020.
To i jeste istoriski sporazum samo oni nece da priznaju zato sto im je krivi i svi oni koji su protiv vucica i trampa uvek ima dobrih i losih kao sto je dobro i zlo
Ja
14. Septembar 2020.
Jeste istorisko to nikad nije ni bilo u celom svetu niko se za to nije ni setio nisu ni interesa imali a sad kaj je to vidjeno i uradjeno svi oni koji ne priznaju su protiv te dobrote tako je pravda i nepravda
Ja
14. Septembar 2020.
Sramota onima sto ne brane pravdu ne zele mir mir je lek za ceo svet sloboda ceo narod u svetu prvi put u celom svetu je nesto lepo uradjeno i to je istorijsko potvedjeno vucicu i prvom presedniku sad i niko nije potvdio istoriski mir to je stvarno ozbiljno i to se nece nikad zaboraviti za one koje zele mir
misterNO
14. Septembar 2020.
@Ja
Neka tačka,zarez, znak interpunkcije…da razumemo šta si napisao? 😉