Đurić: Hoti sahranjuje dijalog pre nego što je i počeo

01
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da kosovski premijer Avdulah Hoti sahranjuje dijalog između Beograda i Prištine pre nego što je uopšte i počeo, ukazavši da samo tri dana nakon javnog preuzimanja obaveze da neće lobirati za nezavisnost KiM, Hoti kaže da mu je glavni cilj da pet država članica EU prizna tu nezavisnost.

"On nastavlja da radi ono što su radili svi njegovi prethodnici, da maksimalističkim i separatističkim ciljevima i programima, koji su suprotni sa Rezolucijom 1244, koji su suprotini sa ciljevima međunarodne zajednice, a to je normalizacija odnosa, potkopava taj dijalog", rekao je Đurić u video poruci dostavljenoj medijima.

Đurić smatra da, tvrdnjama da je jedino moguće rešenje zasnovano na Ustavu Kosova i teritorijanom integritetu Kosova i tvrdnjom da žele selektivno da sprovedu postojeće sporazume, Hoti opstruiše dijalog.

"Srbija ima svoj Ustav. Srbija je članica UN. Srbija je u granicama koje obuhvataju Kosovo i Metohiju priznata kao članica UN. Ne pada nam na pamet da prihvatamo ni diktat, ni nametanje, ni koncept nezavisnosti KiM, onako kako ga nameće sadašnji vođa separatista u Prištini Avdulah Hoti. Naš tim na čelu sa Aleksandrom Vučićem će da bude okrenut dijalogu, konstruktivnom rešenju, ali nikada neće prihvatiti nametanja. Međunarodnoj zajednici ukazujemo na verolomno ponašanje Hotija i institucija u Prištini. Samo tri dana nakon što su javno preuzeli obavezu da neće lobirati za nezavisnost Kosova i Metohije, Hoti kaže da mu je glavni cilj da pet država članica EU prizna nezavisnost KiM", ukazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Đurić je, kako navodi u poruci, uveren da se to neće dogoditi i da Ustav Srbije i međunarodni akti imaju važniju snagu nego "Hotijeve separatističke ambicije, koje sahranjuju i opstruišu dijalog".

baho
18. Jun 2020.
Nije istina da je Srbija ikada priznata u granicama koje bi sadrzavale i Kosovo.Srbija je priznata na Berlinskom kongresu 1878 godine u granicama koje nisu sadrzavale Kosovo i Vojvodinu.Jednostavno to sa pravom Srbije na bilo sta pobpitanju Kosova nije istina.Radi se iskljucivo o upornom pokusavanju da se ostvare teritorijalne pretenzije Srbije i vojna osvajanja iz 1912 godine od Kosova ponovo stvore koloniju Srbije kao sto ie to bilo 100 godina.Vojna osvajanja ne mogu se predstavljati kao medjunarodno priznanje.Takvo priznanje Srbija nikada nije dobila niti od Lige naroda niti od Ujedinjenih nacija.Obicna laz.