Đurić sa ambasadorima Italije i Izraela

Beograd_240528_Marko Đurić i Luka Gori
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić razgovarao je danas, u odvojenim susretima sa ambasadorima Italije i Izraela u Srbiji, Lukom Gorijem i Jahelom Vilanom. Đurić je Gorija upoznao sa situacijom na Kosovu, položajem Srba i stanjem u pregovorima sa Prištinom. Ambasadoru Vilanu, Đurić je zahvalio na poziciji Izraela po pitanju usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prošle sedmice.

Đurić i Gori su razgovarali i o evropskom putu Srbije, kao i o zajedničkom obeležavanju 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Naglasivši da je članstvo u EU strateško opredeljenje Srbije, Đurić je zahvalio na podršci koju Italija pruža Beogradu u procesu evropskih integracija.

Iako različitih mišljenja i pogleda na određene teme, Srbija i Italija dele partnerske odnose, dodao je ministar.

Šef srpske diplomatije je naveo i da će, pored nedavnih dešavanja u Ujedinjenim nacijama, koja su dovela do dodatnih nesuglasica, među zemljama Zapadnog Balkana, Srbija nastaviti da vodi politiku mira i stabilnosti u regionu.

Sagovornici su ocenili da su bilateralni odnosi dve države odlični, ne samo na političkom, već i privrednom nivou, što potvrđuje i uspešna realizacija dva Poslovnih foruma – prošle godine u Beogradu i pre svega nekoliko dana u Trstu.

Đurić je ukazao i da Srbija želi blisko da sarađuje sa Italijom po svim pitanjima koji su od nacionalnog interesa za obe zemlje, kao i da postoji prostor za unapređenje saradnje u mnogim oblastima.

Kako se ove godine navršava 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Italije, kao i 15 godina od potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu, sagovornici su istakli da su to važni datumi iz zajedničke istorije koje je potrebno obeležiti na adekvatan način.

Đurić sa Vilanom: Srpski i jevrejski narod veže istorijska bliskost

U kurtoaznom susretu sa ambasadorom Izraela Jahelom Vilanom, Đurić je preneo posvećenost Srbije nastavku unapređenja dugogodišnjih bilateralnih odnosa.

Zahvalivši na poziciji Izraela po pitanju usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prošle sedmice, Đurić je naveo da srpski i jevrejski narod kroz istoriju veže istinska bliskost.

U cilju jačanja međusobnog razumevanja i zajedničkog sagledavanja mogućnosti za razvoj saradnje u oblastima od obostranog interesa, minister Đurić je ukazao da je Srbija spremna da radi na održavanju dinamike bilateralnog političkog dijaloga na različitim nivoima.

Pored konstatacije o političkom aspektu odnosa, šef srpske diplomatije izdvojio je ekonomiju kao izuzetno perspektivnu oblast, koja već godinama beleži uzlazni trend zahvaljujući stalnom rastu trgovinske razmene i značajnom prisustvu izraelskih investitora u Srbiji.

Uz zabrinutost u vezi sa aktuelnom situacijom u tom delu sveta, Đurić je izrazio i nadu da će se ratni sukob okončati u najkraćem roku, ponovivši tom prilikom stav Srbije koja je, Zajedničkom izjavom sa još 16 država potpisnica, apelovala na hitno oslobađanje talaca i njihov bezbedan povratak porodicama.