Đurić: Kamioni sa žitom čekaju na prelazima, jer Priština zahteva da Beograd prizna nezavisnost Kosova

Marko Đurić
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da ne postoji bilo kakva blokada prolaska kamiona prema centralnoj Srbiji na administrativnim prelazima.

Đurić je rekao da postojala mera vezana za zabranu kretanja za vreme policijskog časa zbog koronavirusa, iz koje su pre dva dana izuzeti kamioni sa osnovnim namirnicama i za Albance sa Kosova.

 „I do pre dva dana oni su se kretali normalno kada nije policijski čas. Na našu inicijativu sada to mogu da čine u bilo koje doba“, rekao je Đurić.

On je pozvao sve u regionu da dignu svoj glas protiv novih blokada koje je od jutros uvela vlada u Prištini.

„Kamioni sa žitom za sve stanovnike na KiM čekaju na prelazima jer Priština zahteva da Beograd prizna nezavisnost Kosova! Traže da naše institucije na svim sertifikatima i dokumentima, umesto procedura koje su predviđene sporazumima sa EU, pišu Republika Kosovo i da Srbija i formalno-pravno počne da tretira Kosovo kao drugu državu, inače žito neće proći“.

Đurić je rekao da je potrebna hitna reakcija EU na takozvane mere reciprociteta, a ne ćutanje i okretanje glave.

„EU je garant sporazuma koji se danas krše i ima odgovornost za njihovo sprovođenje u trenutku kada je ceo svet ugrožen epidemijom. Neodgovornost Prištine ne sme da naiđe na ćutanje i pretvaranje da je sve uredu. Neka se niko ne vara da je to put u nastavak dijaloga“, rekao je Đurić.