Đurić: Neću kao Priština kritikovati Lajčaka pre stupanja na dužnost, od EU očekujem fer posredovanje

Marko Đurić
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je odluka o imenovanju Miroslava Lajčaka na poziciju izaslanika EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine odluka država članica EU.

"Što se tiče imenovanja Miroslava Lajčaka na poziciju izaslanika EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, to je odluka država članica, bilo bi pretenciozno kada bih ja iz svoje pozicije tu odluku komentarisao. Plašim se i ako bih nešto pohvalno za imenovanje Lajčaka rekao, s obzirom na kritike koje su došle iz Prištine, da bih njemu otežao rad. Pošto sam video da u Prištini svakodnevno kritikuju i napadaju Lajčaka i pre nego što je stupio da dužnost, ja mogu da kažem samo da to svakako neću činiti", istakao je  Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je poručio da od Evropske unije očekuje da bude fer posrednik koji će da osigura da sve ono što Priština godinama u nazad nije sprovodila, a što je postignuto uz posredovanje Evrospke unije, bude i spovedeno.

Taksa nije ukinuta

Govoreći o taksi, podvukao je da se stav Srbije se nije promenio i da Priština treba da ukine takse.

"Priština treba da ukine bezuslovno jednostrano nametnute anticivilizacijske takse. Ono što se desilo nije ukidanje takse, već samo privremeno uslovna oročena suspenzija taksi, i onda Priština zamišlja da bi sa Beogradom mogla da razgovara sa pištoljem na slepoočnici, da se malo brutalnije izrazim, tako što bi ona procenjivala da li Beograd pregovara na način koji se njima dopada, pa onda ako im se ne dopada kako mi pregovaramo, onda će da vrate takse", ukazao je Đurić.

Da li možete da zamislite da se pregovori vode ozbiljno na naj način, upitao je direktor Kancelarije za KiM.

"Pritom, ta suspenzija, u stvari nije nikakva suspenzija, jer su istovremeno uveli i netarifne barijere kojima su praktično takođe sprečili normalnu cirkulaciju robe", poručio je Đurić.

Konktretan primer za to, naveo je - je primena veterinarskih fitosanitarnih sertifikata, gde umesto sertifikata koji su statusno neutralni, koji su dogovoreni u okviru dijaloga pod posredovanjem EU, Priština insistira od trgovaca, a i od državnih organa Republike Srbije da izdaju međunarodne sertifikate, iako je to direktno kršenje sporazuma koji su postignuti pod okriljem EU. 

"Dakle, najkraće rečeno, Kurti nije suspendovao takse, Kurti je samo privremeno oročeno uslovno suspendovao, a ne ukinuo takse i istovremenuo je nametnuo mehanizam koji blokira protok roba, ljudi i kapitala, i onemogućava normalnu trgovinu i cirkulaciju ljudi. To svakako nije ukidanje tarifa. Srbija je spremna da razgovara i biće spremna da razgovara, očekujuči da Priština ukine takse", naglasio je Đurić.