Đurić o navodima Ališe Kerns: Duboko zabrinjavajuće širenje lažnih optužbi, duguje izvinjenje SPC i Srbima

Marko Đurić
Izvor: Kosovo Online

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić poručio je da su optužbe na račun Srpske pravoslavne crkve, koje je iznela britanska poslanica Ališa Kerns, koje je opovrgla i Misija Kfora, duboko zabrinjavajuće, posebno imajući u vidu kakve posledice mogu da izazovu u ovakvoj situciji na Kosovu, ističući da je najmanje što Kerns duguje - izvinjenje SPC i srpskoj zajednici.

“Želim da se pozabavim nedavnim lažnim tvrdnjama koje je iznela Ališa Kerns, poslanica Konzervativne partije u britanskom parlamentu, u vezi sa manastirima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji. U ovim stvarima, ključno je dati prednost činjeničnim informacijama i osloniti se na verodostojne izvore”, naveo je Đurić u objavi na Tviteru.

Kao prvo, i najvažnije, ukazao je na neposredan odgovor i poricanje Misije Kfora koja deluje na Kosovu, navodeći da njihovo nedvosmisleno poricanje tih navoda treba smatrati merodavnim stavom po ovom pitanju.

Kao misija posvećena održavanju mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu, njihova izjava ima značajnu težinu, napisao je Đurić.

“Duboko je zabrinjavajuće prisustvovati širenju takvih neosnovanih optužbi, posebno imajući u vidu potencijalne posledice koje one mogu imati na delikatnu ravnotežu na Kosovu*. Imajući to u vidu, moramo se prisetiti događaja tokom martovskog pogroma 2004. godine, ,kada su slične lažne optužbe dovele do uništavanja i skrnavljenja srpskih kulturnih i verskih objekata – 35 crkava i manastira, među njima čak i onih sa Uneskove liste svetske baštine – i etničko čišćenje gradova i sela naseljenih Srbima, nanošenje znatne štete i podizanje tenzija. Ne možemo sebi dozvoliti da ponovimo greške iz prošlosti”, istakao je ambasador Srbije.

Povodom aluzije Aljbina Kurtija, koja insinuira mogućnost da su tvrdnje Ališe Kerns tačne, Đurić je naveo da je neodgovorno praviti takve insinuacije bez konkretnih dokaza, posebno s obzirom na nedostatak kredibiliteta u navodima i poricanje Kfora.

“Ne zaboravimo da manastiri Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji imaju ogromnu kulturnu i versku vrednost za srpski narod. Svaki pokušaj narušavanja njihovog ugleda je i neosnovan i zlonameran, a naša je dužnost da zaštitimo i sačuvamo ove neprocenjive vrednosti nasleđa”, napisao je on.

Đurić je zato naveo da bi, imajući u vidu težinu štetne izjave Ališe Kerns, barem izvinjenje Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskoj zajednici bilo u redu.

“Takođe verujem da bi relevantne britanske vlasti trebale da istražuju na javan i transparentan način njene motive za iznošenje ovih duboko štetnih i lažnih optužbi – igranje sa narativom radikalne dijaspore povezane sa Kurtijem”, primetio je ambasador Srbije.

On je poručio da Srbija ostaje posvećena promovisanju mira, stabilnosti i dijaloga u regionu.

“Pozivamo sve političke lidere da budu oprezni, odgovorni i poštuju istinu kada se bave tako osetljivim pitanjima. Podsticanje razumevanja i pomirenja među svim zajednicama je od suštinskog značaja za izgradnju bolje budućnosti”, zaključio je Đurić.