Đurić: Zakon o OVK na godišnjicu Goraždevca - zlokobna mržnja

Marko Đurić
Izvor: Pink.rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić ocenio je da je ironija, apsurd i primer zlokobne mržnje što na godišnjicu terorističkog napada kod Goraždevca, Priština pokušava da usvoji zakon po kome će svako javno spominjanje da su OVK i njeni komandati teroristi biti kažnjivo zatvorom, prenosi Tanjug.

Gostujući na TV Pink on je rekao da je takav zakon „kršenje ljudskih prava, međunarodnih konvencija, čak i ustava tzv. Kosova, i anticivilizacijska norma“.

Dodao je da je namera da se zaštite Tači, Veselji, Ljimaj, Haradinaj i mnogi drugi, prema Đurićevim rečima „dželati iz redova OVK tokom rata“.

Kako je primetio, ako takav zakon bude usvojen, svedoci koji javno govore o zločinima će moći krivično da odgovaraju.

"Svakome ko javno kaže da je OVK teroristička, a njeni komandanti zločinci, zaprećena je kazna po tom zakonu od pet godina zatvora", rekao je on.

Dodao je da je dobro da su uticajni činioci međunarodne zajednice koji su podržali lažno Kosovo, poslali jasnu i javnu poruku da ne treba da bude usvojen.

"Iskustvo me uči da retko kad Albanci idu do kraja ako nemaju nečije zeleno svetlo. Ako je međunarodna zajednica protiv, neće proći. Naši ljudi, iz Srpske liste učiniće sve što mogu da zakon ne prođe", rekao je Ðurić.

Dodao je da će Srpska lista kada je potrebno uskratiti kvorum, odnosno glasati protiv.

"Nastaviće javno da ponavljaju istinu, jer Srbima niko neće moći da stavi flaster preko usta", rekao je on.

Ðurić je istakao da je pozicija Srbije više godina unazad veoma konzistentna kada je u pitanju dijalog i dodao da Srbiju čekaju teški meseci po pitanju Kosova apostrofirajući pritiske koje očekuje od dela međunarodne zajednice.

"Srbija ozbiljno i odgovorno pristupa dijalogu, i ne dozvoljava da se sa njom razgovara jezikom ultimatuma i ucena", rekao je on i dodao da je srpska strana uprkos problemima uspela da ostavi otvorena vrata dijaloga.

Dodaje da je za Srbiju najvažniji prioritet očuvanje mira i stabilnosti, da bi smo mogli da se oporavimo.

"Sve ove godine vremena koje smo kupili kroz dijalog, od 2012. i 2013. godine, nismo sedeli skrštenih ruku, vojno smo jači, ekonomski jači, više razumevanja imamo na međunarodnoj sceni. Situacija oko Kosova i Metohije je teška, ali ako nastavimo ovim pravcem možemo da očekujemo rezultate", rekao je on.

Dodao je i da je Srbija suštinski opredeljena za pravi dijalog i još uvek čeka spremnost Prištine za ozbiljne razgovore.

"Dobro je što smo kanalisali dijalog, kroz insistiranje na realizaciji dosadašnjih sporazuma oko formiranja zajednica srpskih opština, i sa druge strane rešavanje pitanja od interesa građana, kao što je ekonomska saradnja i pitanja nestalih lica", ocenio je Đurić.

Dodao je da Priština pokazuje nervozu, jer želi da nametne statusne razgovore, ali da istovremeno niko ne pipine njihov koncept.

"Sedećemo za istim stolom, jer je to u interesu mira", naveo je Ðurić.

On je dodao kako su patrole Kfora i Vojske Srbije na administrativnoj liniji po Kumanovskom sporazumu i ocenio da Priština lažno kreira priču kako bi svoju „takozvanu graničnu policiju umetnula u te patrole“.

"To je nemoguće po Rezoluciji, Srbija to neće prihvatiti", rekao je Ðurić.

Ja
13. Avgust 2020.
Zasto traze tu vladu albanci kad ih niko nece ta kada je najgora u svetu ljudi ih nece sta im vredi ta ovk svi znaju o njima zadjaba se sakriju