Dobra: Visoka plata ne sprečava korupciju u pravosuđu

Bardhil Dobra
Izvor: Koha ditore

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Bardil Dobra izjavio jda Kosovo nikada neće moći da plati službenicima pravosudnog sistema onoliko koliko su spremni da plate kriminalcima da ih podmite, prenosi Koha.

Dobra je tako prokomentarisao ocene da će smanjenje plata u pravosudnom sistemu može da poveća nivo korupcije.

"Mi imamo posla sa sektorom u kojem ne može biti konkurencije sa novcem od kriminala, jer nikada ne možemo da platimo ono što su kriminalci spremni da plate. Onome koji ne radi u skladu sa etikom, moralom i ne služi opštem dobru, ništa nije dovoljno da se spreči korupcija. Ovo pitanje se odnosi na etiku, moral i profesionalizam. Oni koji hoće da budu korumpirani biće korumpirani i sa 3.000 ili 30.000 evra. Šta reći funkcioneru u ministarstvu koji prima 500 evra platu. Da mu kažemo da zato što mu je plata tako mala, da i njega treba podmititi. Ako pođemo od ovog koncepta, onda smatram da smo daleko od izgradnje države koja posluje na vrednostima i na zakonu", rekao je Dobra za KTV.

Dobra je dodao i da Kurtijeva vlada gradi jedinstven sistem plata za zaposlene koji primaju plate iz državnog budžeta.

"Mi stvaramo transparentnost, pravimo sistem zasnovan na jasnim principima i kriterijumima. Došao je trenutak oko nezavisnosti pravosuđa tada nikoga nisu zabrinule. Jučerašnjom odlukom ukinuli smo te intervencije. Ukidamo nezakonitu odluku i vraćamo se u normalnu situaciju. Visoka plata ne sprečava korupciju ili kriminal u pravosuđu", dodao je Dobra.