DPK i ANK pozdravljaju izjave ambasadora Nemačke i Francuske, ali traže liberalizaciju viza

EU
Izvor: RTV Puls

Poslanik DPK Enver Hodžaj pozdravio je danas stav ministara spoljnih polsova Nemačke i Francuske o nastavku dijaloga sa Srbijom, ali i ukazao na potrebu liberalizacije viznog režima sa Kosovom, što je, takođe na svom tviter nalogu zatražio i lider i poslanik ANK Bedžet Pacoli.

Prema rječima poslanika DPK Envera Hodžaja, Francuska i Nemačka trebalo bi da zahtevaju liberalizaciju viznog režima za građane Kosova, uz poruku za momentalni nastavak dijaloga sa Srbijom.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan i nemački kolega Hajko Mas u zajedničkom pismu su naveli da su za nastavak dijaloga Srbije i Koosva.

U reakciji na to, Hodžaj. koji je i bivši ministar spoljnih poslova Kosova, je rekao da se isti značaj treba dati i liberalizacija viza.

"Francuska i Nemačka trebale bi shvatiti činjenicu da građani još uvek nisu dobili liberalizaciju viza, iako je Kosovo odavno ispunilo sve uslove koje je dala Evropska unija" rekao je Hodžaj i naveo da je dijalog zaista aktuelno i važno pitanje, ali isto tako i liberalizacija viznog režima.

Prema njegovim rečima to je pravo koje bi normalno trebalo da pripada svim evropskim građanima, i kazao da bi ambasadori dve zemlje to trebalo da traže od EU.

Takođe nekadašnji kosovski šef diplomatije Bedžet Pacoli je pozdravio napore ambasadora za nastavak dijaloga, ali i zatražio "zeleno svetlo" za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Kako je, na tviter nalogu rekao, to bi EU trebalo da verifikuje.