DPK: Kosovo tri godine stagnira, neophodni izbori

Demokratska partija Kosova
Izvor: Facebook

Kosovo već tri godine u potpunosti stagnira u svim oblastima, zbog čega je potrebno da se, što je pre moguće, organizuju prevremeni parlamentarni izbori, zaključak je današnje sednice Predsedništva Demokratske partije Kosova.

DPK saopštila je na Fejsbuku da su članovi Predsedništva na sednici pozdravili glasanje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, gde je usvojen Izveštaj kojim se otvara put za članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji.

Predsednik DPK Memlji Krasnići zahvalio je Alijansi liberala i demokrata Evrope (ALDE) na velikoj posvećenosti "na svakom koraku" u interesu Kosova, pa i kada je u pitanju članstvo u Savetu Evrope.

DPK smatra da članstvo Kosova u toj organizaciji, na čemu se godinama radi, služi jačanju demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

Zato pozivaju kosovske institucije da lobiraju i koordiniraju sa svim međunarodnim saveznicima tokom meseca, kako bi konačno glasanje Komiteta ministara SE, koje će se održati u maju, bilo pozitivno, dodaje se u saopštenju.

U DPK su, kako kažu, uviđajući političku i ekonomsku stagnaciju u zemlji, a posebno štetu za građane, uvereni da da su Kosovu potrebni novi prevremeni izbori što je pre moguće.

"Verujemo da je građanima potrebna kredibilna, sposobna vlada, koja će poboljšati kvalitet života i razviti Kosovo, koja je u potpunoj stagnaciji više od tri godine. DPK je od februara odlukom Upravnog saveta, započeo mobilizaciju svih struktura za nove izbore. U međuvremenu, 27. marta, predsednik Memlji Krasnići je zvanično predložio Bedri Hamzu za kandidata za premijera Kosova", navodi se u saopštenju stranke.