DPK: Kosovo zbog Kurtija blokirano u međunarodnom aspektu

Bljerta Deljiu Kodra
Izvor: Reporteri

Poslanica DPK Bljerta Deljiu-Kodra kaže da se Kosovo nalazi u "statusu kvo u međunarodnom aspektu i prema njenim rečima, Kurti je jedan od retkih premijera koji ide na sastanke za dijalog, bez platforme i bez izveštavanja Skupštini, prenosi Kosova pres.

Ona je navela da je Kosovo "blokirano u međunarodnom aspektu i da nema pokreta u jačanju međunarodnog subjektiviteta Kosova".

"Razumem da bismo u odnosu na Srbiju trebali biti veoma jaki u takvim formatima, jer je reč o agresoru koji pokušava da blokira Kosovo, ali ovaj pristup gospodina Kurtija isključuje drugi politički spektar", kaže Deljiu-Kodra.

Poslanica DPK kaže da je Kurti jedan "od retkih premijera, a da ne spominjemo jedini koji se sastaje u takvom formatu, bez izveštavanja Skupštini, bez rasprave o formatu sastanka unutar Skupštine i bez vraćanja da izvesti o ravnoteži ovih dešavanja za država".

"Nismo videli takve premijere koji isključuju Skupštinu", rekla je ona.

Osim toga, Dejliu-Kodra zahteva od vlade bolji odgovor u slučajevima katastrofa, poput nesreće sunarodnika u Hrvatskoj, trovanja preko 1.500 stanovnika Dečana i poplava.

“Izrazili smo zabrinutost jer je ovo zaista bio težak mesec. Od trovanja u opštini Dečan, gde je otrovano više od 1.000 građana te opštine i zahtevali smo veću institucionalnu reakciju vladajuće stranke. Iako smo, naravno, kritikovali pristup premijera koji je dve nedelje imao zvanične agende ... Takođe imamo telefonske pozive ljudi koji su oštećeni u brojnim poplavama usled padavina i promena koje su se dogodile u zemlji zbog obilne padavine i kiša. Trebalo bi da postoji veća mobilizacija vlade za pružanje podrške poljoprivrednicima", rekla je Deljiu-Kodra.