DPK ne odustaje od svojih uslova za podršku Zakonu o ekonomskom oporavku

Skupstina Kosova 8
Izvor: Kosovo Online

Zakon o ekonomskom oporavku, već desetak puta do sad nije usvojen u Skupštini Kosova, zato što ga opozicione stranke ne podržavaju, piše Gazeta Ekspres.

Da bi pomogla preduzećima koja su pretrpela gubitke od pandemije izazvane koronavirusom, Vlada Kosova odobrila je Nacrt zakona o ekonomskom oporavku.

Taj nacrt zakona je nakon šest neuspeha u usvajanju u Skupštini Kosova, usvojen u načelu 13. jula.

Međutim, iz Demokratske partije Kosova (DPK) kažu da su predložili promene zakona i da ako njihove promene ne budu prihvaćen, neće glasati o tom nacrtu zakona.

"Imamo jasne stavove i bez promene zakona, DPK neće glasati, jer ovakav ne pomaže ekonomij. Sa promenama i predlozima koje imamo, zakon omogućava da ta faza ima pozitivne efekte na ekonomiju", rekao je poslanik DPK Kujtim Gaši.

Dok mediji izveštavaju da su već započeli pregovori između DPK i DSK o dogovoru radi usvajanja tog nacrta zakona, zamenik predsednika DPK Šaćir Totaj rekao je da nema informacija da li su takvi pregovori započeti.

Gaši je takođe dodao da su njihovi zahtevi poznati vladi već neko vreme i prema njegovim rečima, nema potrebe za pregovorima.

"Ne verujem da postoji potreba za pregovorima. Ako se naši predlozi uvaže na sednici na kojoj se glasa, naš glas će biti za", poručio je Gaši.

Iz DPK su pokazali u kojim tačkama su tražili promenu, jer kako su naveli, te promene su u interesu ekonomskog oporavka Kosova.

"Isplate radnicima koji su ostali bez posla iznosile bi po 300 evra za tri meseca. Ukidanje PDV-a na uvoz sirovina. Kao i nadoknada iz Penzionog fonda za one koji imaju do 10.000 evra. Dakle, ovo su naši zahtevi da bi glasali za Zakon o oporavku, ti zahtevi koji su proizašli iz brojnih razgovora sa poslovnom zajednicom", objasnio je Gaši.

Takođe, iz DPK su poručili da je zakon koji je predložila vlada, u svom sadašnjem obliku, izuzetno manjkav i ne pomaže privatnom sektoru, preduzećima i neće imati ni efekta na ekonomski oporavak.