Omladina DPK organizovala simboličnu akciju, zahteva od Vlade Kosova dostojanstvo i sigurnost za radnike

Performans povodom 1. maja
Izvor: Facebook/Memlji Krasnići

Omladina Demokratske partije Kosova na Međunarodni praznik rada organizovala je simboličnu akciju ispred Vlade Kosova, a tom prilikom pročitali su svoje zahteve, među kojima su i nova radna mesta za mlade i aktivni programi koji će im omogućiti da ostanu na Kosovu, prenosi Reporteri.

Na stepeništu zgrade postavljene su uniforme vatrogasaca, policije, rudara, školski dnevnik... Prema DPK, vlada koju predvodi Aljbin Kurti nije ispunila obećanje o stvaranju povoljnog okruženja za sve radnike, bez obzira na njihovu kategoriju ili godine.

"Danas, na Međunarodni dan rada, okupili smo se ispred vlade, stojimo ovde, prinuđeni gorkom realnošću koja nas tera da izrazimo zabrinutost koja pogađa ne samo mlade, već svaki sloj našeg društva", navedeno je u saopštenju koje je pročitano pred vladom.

Mladi su takođe predstavili nekoliko zahteva: bezbednost na radnom mestu, sveobuhvatno osiguranje u privatnom i javnom sektoru, fer i zaslužan tretman na radnom mestu, adekvatnu kompenzaciju za rizike za sva visokorizična zanimanja, nova radna mesta za mlade i aktivne programe koji će im omogućiti da ostanu na Kosovu.