Dragaš pisao Bajdenu: Pogrešan je pristup da pritisci na Srbiju mogu doneti rešenje

Orhan Dragaš
Izvor: Danas, privatna arhiva

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš uputio je pismo novoizabranom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu u kome je između ostalog naveo da politički legat kongresmena Eliota Engela, kao i rasprava o Balkanu koju je sazvao na kraju svog mandata, nisu dobre preporuke za buduću politiku SAD na Balkanu, a naročito prema pitanju Kosova.

"Kongresmen Engel je, razumljivo, kao temu za svoj oproštajni sastanak odabrao Kosovo, kao jedno od najvažnijih pitanja na Balkanu, kojim se godinama bavio i smatra ga svojim važnim političkim nasleđem. U njegovom slučaju to je nezavisnost Kosova, na koju je ponosan i za šta su mu na Kosovu iskazali počast time što su jednu ulicu nazvali njegovim imenom i što su njegov lik štampali na poštanskoj marki", kaže se u pismu Dragaša.

Dragaš je u pismu  podsetio da su na diskusiji u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa, 8. decembra, pored Engela učestvovali i nekadašnja državna sekretarka SAD Madlin Olbrajt i profesori Danijel Server i Januš Bugajski.

"Uz svo uvažavanje za njihovu stručnost i reputaciju, nadam se da ćete se složiti da je reč o ljudima, čiji su stavovi i akcije obeležili jedan raniji period u odnosima SAD i Balkana, period koji je obilovao konfrontacijama i koji je na sreću daleko iza nas. Nadam se da ćete se složiti i da njihove nepromenjene pozicije ne mogu da pomognu u sadašnjem, a naročito budućem periodu koji već jeste, a tek će biti, period kooperacije SAD i Balkana, period novih odnosa koji je već počeo", navodi Dragaš.

Kako napominje, saveti profesora Servera i Bugajskog, da američko bi angažovanje trebalo da ide u pravcu obostranog priznavanja Srbije i Kosova, nisu dobri.

"Da je tako jednostavno i da je kosovska nezavisnost globalno neupitna činjenica, ovo pitanje bi već odavno bilo rešeno. Ali ono je i dalje na stolu, otvoreno je i čeka novo rešenje. Na traženju tog rešenja aktivno radi i Amerika, što pozdravljaju i Beograd i Priština. Naročito pozdravljaju stav SAD da trajno rešenje može da se nađe samo kompromisom dve strane, a ne nametanjem ‘odozgo’, što je ranije bio čest slučaj, ali nije donosio naročitu korist", naveo je Dragaš u pismu Bajdenu.

"Profesor Server je, nažalost, i dalje zastupnik takvog prevaziđenog modela", naveo je Dragaš dalje u pismu i dodao da je dokaz za to u činjenici da je svojevremeno ohrabrivao vladu u Prištini da ne ukida takse od 100 odsto na robu iz Srbije, "kako bi valjda očuvala svoj ucenjivački kapacitet u pregovorima sa Beogradom".

"Pogrešan je put koji sugerišu prof. Server i neki drugi učesnici u raspravi, da se ključni problem na Balkanu može rešiti pritiscima na Srbiju da se prilagodi činjenici da je Kosovo nezavisno. Ovakva politika do sada nije donela rešenje, niti ga može doneti u periodu Vaše administracije. Promena je moguća jedino kroz saradnju sa Srbijom, a ne kroz konfrontaciju sa njom", napisao je Dragaš.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost u svom pismu Bajdenu je zaključio da bi novoizabrani predsednik SAD trebalo samo da sledi svoja sopstvena uverenja o novom, boljem Balkanu i Srbiji koje je lično upoznao, a ne "preporuke zamrznute u nekim bivšim vremenima, koje zajedno želimo da ostavimo iza sebe i krenemo napred".

 

mark
11. Decembar 2020.
ko si ti da te cuje bajden stvarno ste smesni pa ko si ti a ko je serbija ncnc samo rusija i kina mozda vas cuje demokratske zemlje prihvatili realnost dosta licemerje laze i druge bezveze price jos malo i gotovo stvarno mislite da 2 miliona albanci bole opet da zibe sa serbima nikad teren je druga prica historija kosovo je da kad albanci zivio ove vi slavi ste bili na karpate
slobodan milosevic
11. Decembar 2020.
Vi siptari ste došli sa Turcima to CEO svet zna. Uče iz istorije siptare moj
Volkov
11. Decembar 2020.
Smesne su jedino osobe poput tebe. Vasu "realnost" vec gledamo 20 godina i mnogo nam je zabavna😊
A o tvojim 2 miliona mozes samo da sanjas, ili je to takodje tvoja realnost? Vas na Kosmetu ima znatno manje od milionceta i ako vam se ne svidja da u buduce zivite u Republici Srbiji sirom su vam vrata otvorena. U vezi istorije ste sirom poznati da je nemate, pa zato otimate tudju, Skenderbeg je zapravo bio srbin a vi ga slavite kao svog nacionalnog oca....pametnom dosta😂
Šone
13. Decembar 2020.
Mark ti nemaš pojma o životu, pogledaj u tvom demokrarskom svetu možeš da putuješ sa vašim Tkv pasošom u svetu samo 14 država.Stim je sve jasno.
Bellanica
14. Decembar 2020.
Sve bi bilo fobro za vas heđemonizam i za veliku Serbiju kadKosovo bi dali vama ceo sever Kosova i jedan deo juga ,a onda bi ste bili zadovolni na dijalogu ,a albanci bi dobili jedno parçe pustinju be nikakvok vrednosti bez resurse za żivot za nove generacije ,e taj hegemonisti plan neqe prihvatiti ni narod Losova ni Presednik Biden ,samo taj ogursuzni plan bi prihvatio Rusija i Kina. Jedina vaša żelja je da napravite u tlu Kosava jednu
Srpsku republiku kao u Bosni i to je prost Velika Serbija
.