Drecun: Kontinuirani pritisak na srpski narod na Kosovu i Metohiji

Milovan Drecun
Izvor: Screenshot/Pink

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da poslednja dešavanja na Kosovu pokazuju da se vrši kontinuirani pritisak na srpski narod kako bi se jednostavno ljudima stavilo do znanja da nisu poželjni da žive tamo, prenosi RTV.

Drecun je za Pink kazao da se dešavaju stvari i sprovode mere kojima se otežava život srpskog naroda na Kosovu i da se stvara situacija koja je besperspektivna za Srbe.

Prema Drecunovim rečima, za sve to vreme kosovski Aljbin Kurti plasira priču o navodnoj deeskalaciji, spominje nekakvu građansku inicijativu za smenu gradonačelnika, a sve je to, ističe, "fingiranje te deeskalacije".

"Pod maskom deeskalacije koja nikako ne može da se okarakteriše kao situacija koja će voditi smirivanju aktuelne krize na severu Kosova, Kurti preduzima jednostrane akcije koje predstavljaju nastavak užasnog terorisanja i pritiska na srpski narod", naglasio je Drecun.

Naveo je da se sprovode hapšenja po raznim osnovama i da se ne dozvoljava ulazak kamiona sa srpskom robom iz Srbije na Kosovo, što onemogućava redovno snabdevanje srpskog naroda hranom i lekovima.

Dodao je i da za 48 srpskih firmi preti zabrana rada jer imaju odrednice Srbija ili Kosovo i Metohija u svojim nazivima.

Prema njegovim rečima, tu je prvenstveno na udaru MTS koji prištinskim vlastima jako smeta jer ima 30.000 pretplatnika u svom kablovskom sistemu, a to su, kako ističe, Srbi koji se tako informišu.

"Kad neko želi da pokori neku zajednicu i narod, on prvenstveno želi da ga dezinformiše i da mu plasira informacije koje odgovaraju onoj strani koja to radi. Kurtiju bi veoma odgovaralo da se ukine taj kablovski sistem", naglasio je Drecun.

Naveo je i da je dobio podatak da, pored Srba i 20.000 Albanaca koristi usluge mobilne telefonije, odnosno pretplatnici su MTS-a i ta kompanija bi mogla da se proširi na celu teritoriju Kosova.

"Sada hoće da ukinu MTS i da onemoguće srpskom narodu da gleda našu televiziju", dodao je Drecun i podsetio da je Telekom Srbija jedina komunikacija za srpsku zajednicu na severu Kosovu.