Drecun: Kurti je u problemu, neće da poštuje Briselski sporazum, a nema način da reši probleme

Milovan Drecun.
Izvor: Printscreen

Predsednik Skupštinskog odbora za kosovo i Metohiju, Milovan Drecun, govoreći o trenutnom stanju na Kosovu rekao je da će se privremeni dogovor postignut u Briselu poštovati, prenosi Pink.rs.

"Kurti nije imao izlaznu strategiju, pa mu ovo dođe kao spasenje. Radna grupa koja se bude formirala nakon izbora baviće se slobodom kretanja. Mene je iznenadila izjava Eskobara da je dato zeleno svetlo Kurtiju za administrativne mere. Kurti je pitanje tablica iskoristio kao demonstraciju sile", rekao je Drecun.

Dodao je da Zapad nema uticaja na Kurtija.

"Imate nekoga ko pokušava da nametne sopstvene interese. Kod Kurtija imamo svi problem, zapad nema mnogo uticaja na njega, prilično je samostalan, a Eskobar je demantovao to svojom izjavom. Morate da spasavate samog Kurtija, ušao je u nešto za šta nije imao snage. Njegv cilj je da se Srbija natera da se razgovara isključivo o međusobnom priznanju" naveo je Drecun i dodao da je važno da se ne izazivaju nove prepreke u dijalogu.

Prema njegovim rečima, Kurti je u problemu, ako sad odustane od onoga što je ranije govorio, da neće poštovati sporazume, da će nametnuti reciprocitet Srbiji...

"Ako od svega odustane, on je doživeo veliki politički poraz i nastojaće da pravi probleme kako bi izašao iz te situacije", kaže Drecun, kao i to da će Kurti do kraja ostati pri tome da se ne formira Zajednica srpskih opština.

Drecun je naglasio da "ohrabruje što je Brisel zauzeo čvrst stav, mislim da će se Kurti žestoko usprostaviti zajednici srpskih opština".