Nehamer: Zapadni Balkan geostrateški interesantan za mnoge, EU mora da bude prisutna

Austrijski kancelar Karl Nehamer i makedonski premijer Dmitar Kovačevski
Izvor: Kosovo Online

Zapadni Balkan je region koji je geostrateški interesantan mnogima, pa tako i Rusiji i Kini i drugim zemljama, i zato je obaveza Evropske unije da u tom regionu potvrdi prisustvo i pruži podršku da pristupni proces bude završen, ocenio je danas austrijski kancelar Karl Nehamer.

Nehamer je naglasio da je važno da Zapadni Balkan ne izgubi evropsku perspektivu i da građani vide kako se zemlje razvijaju na tom putu.

On je, na pres konferenciji sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim, zahvalio Severnoj Makeodniji na zaštiti svoje južne granice, napominjući da u zaštiti granice postoji dobra saradnja, i da je ona intenzivna i sa Fronteksom, a da je Austrija prisutna i sa jedinicom svojih policajaca.

Preneo je da je sa Kovačevskim dogovorio upućivanje tehničke opreme i dodatnih policajaca radi još bolje zaštite makedonske granice od ilegalnih migranata.

Nehamer je naglasio da je Severna Makedonija dobar partner Austriji i pohvalio što Skoplje preduzima sve kako bi pristupni pregovori sa EU mogli početi, a u tome prednjači premijer.

Naglasio je da će Austrija i dalje pružiti podršku Severnoj Makedoniji na njenom evropskom putu.

Nehamer je kazao da je razgovarao sa Kovačevskim i o regionu, rekavši da makedonski premijer ima odlično znanje kada je reč o saradnji sa Albanijom, Kosovom i Srbijom.

Kovačevski je ukazao na odličnu saradnju sa Austrijom u svim oblastima.

Posebno se zahvalio Austriji za podršku Zapadnom Balkanu na evropskom putu.

Podsetio je da je Austrija glavni strani investitor u Severnoj Makedoniji, sa ulaganjima u vrednosti od više od 900 miliona evra, i 50 kompanija koje aktivno deluju na makedonskom tržištu.

Kovačevski je rekao da Severna Makedonija čeni podršku Austrije u savladavanju migrantske krize na južnoj granici.

"Migrantska kriza je zajednički izazov za sve evropske zemlje. Severna Makedonija kao članica NATO preduzela je bezbednosne mere u cilju savladavanja ovog bezbednosnog izazova. Podrška koju dobijamo od Austrije je od izvanredog značaja“, naveo je on.

Kovačevski je kazao da je od januara do marta sprečno 2.000 pokušaja ilegalnog prelaska granice.

"Austrija snažno podržava naš put ka članstvu u EU, ali i evropske perspektive celog Zapadnog Balkana. Nakon mnogih izazova na tom putu, uz podršku Austrije, preduzeli smo istorijski korak napred i započeli pregovore. Pred nama su još mnogi koraci koji će odrediti napredak na tom putu“, rekao je makedonski premijer.