Duhanaj: Srbija bi na Albance trebalo da gleda kao na važnog partnera za budućnost

Leon Duhanaj
Izvor: Bota Sot

Politički analitičar Leon Duhanaj u izjavi za Kosovo onlajn istakao je da bi uključivanjem Sjedinjenih Američkih Država proces dijaloga Beograda i Prištine bio dinamičniji.

On smatra da je suočavanje Srbije sa prošlošću jedan od preduslova za uspešan nastavak pregovora sa Prištinom, u cilju postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa.

“Srbija ne samo da ne ulaže napore u rešavanje sukoba, približavanje i pomirenje, već nemamo ni najmanji signal da izražava kajanje zbog prošlosti. Suprotno tome, Srbija i dalje nastavlja sa agresivnim pristupom Kosovu, uprkos svojoj reputaciji. Možemo razgovarati i razmišljati kako želimo, ali zločini su se dogodili i dokumentovani su. Tačno je da Kosovo i Srbija moraju pronaći put u budućnost i prosperitet, međutim mislim da je najbolji način za pomirenje kada otvoreno razgovaramo o prošlosti, jer se budućnost ne može graditi zaboravljanjem prošlosti. U ovom kontekstu čvrsto verujem da je ključ dogovora i pomirenja u Srbiji”, kaže Duhanaj.

On sugeriše da bi Srbija trebalo da se izvini Kosovu za zločine koji su počinjeni nad Albancima, kako bi se prevazišle barijere i krenulo u pravcu postizanja trajnog mira, koga, po njegovim rečima, na Zapadnom Balkanu neće biti do okončanja dijaloga Kosova i Srbije. 

“Savetovao bih predsednika Srbije, ali i druge političke i kulturne aktere u Srbiji, da ako zaista žele mirnu i sigurnu budućnost za sve, čak i da bi lako ostvarili svoje nacionalne ciljeve, moraju se promeniti. Najpre, treba promeniti pristup u odnosu prema Albancima. Srbija bi na Albance trebalo da gleda kao na važnog partnera za zajedničku budućnost. Srbi i Albanci su odlučujući akteri u regionu i bez dugoročnog mira među njima, neće biti mira ni u regionu. U ovom kontekstu, mislim da je važno stvoriti pozitivnu klimu za izgradnju budućnosti koja se razlikuje od prošlosti. Međutim, ovo neće biti moguće prevazići, bez isticanja grešaka iz prošlosti”, ističe Duhanaj. 

Ukazuje da predstavnici Srbije i Kosova u načelu potvrđuju svoju posvećenost punoj normalizaciji, ali da imaju različito i često konfliktno shvatanje tog krajnjeg cilja. Takvi pristupi se neće još dugo tolerisati, smatra Duhanaj, koji napominje da bi intenzivnije učešće Sjedinjenih Američkih Država dalo novi impuls dijalogu Kosova i Srbije.

“Ne mislim da će međunarodni faktori još dugo tolerisati takav pristup, učešće SAD u dijalogu donelo bi novu dinamiku. Strane moraju pronaći načine saradnje i pomirenja radi budućnosti, ali da bi došlo do toga, prvo je potrebno pokajanje”, zaključuje Duhanaj.

Swe
21. Jul 2021.
Ne hvala. Pokazali ste kroz istoriju kakvi ste nam partneri, uvek na strani fasiste i okupatora.
Mili
21. Jul 2021.
Ti nisi okusio "srpsku pravnu drzavu " na svojoj kozi.Za nas koji smo to doziveli i preziveli mislimo sasvim drugacije.Od 1878 po do 1999 ubijeno je ili raseljeno, najvise u Tursku,vise od 2 miliona Albanaca.Broj ubijenih je strahovito veliki.Samo 1945 ,u ime borbi protiv kobtrarevolucije,ubijeno je oko 55000 ljudi samo u okolini Gnjilana o Urosevca.Za ostale delove Kosova brojke su jos strasnije.I nisu to Srbi radili to samo Albancima nego i drugima,Nemcima i Madjarima posebno.Gde su Sremski Nemci??
kojot mirkovski
21. Jul 2021.
Ovaj sto govori o srpskoj pravno drzavi i iskustvima sa njom. Pitaj ti Srbe u Albaniji kako su se oni tek proveli sa vasom albanskom "pravnom drzavom". Tako da ih danas skoro uopste nema u Albaniji (ima ih tek negde oko 10.000, a ranije ih je bilo oko 100.000). A za razliku od toga, vas Albanaca je oduvek bilo puno u Srbiji. Pa ako cemo tako da gledamo, odmah vidimo cija je to "pravna drzava" bila vise "nepravnija".