Šta piše u Deklaraciji o miru koju je predložio Kurti u Briselu

Brisel - Aljbin Kurti
Izvor: Klan Kosova

Kosovski premijer predstavio je predlog Deklaracije o miru između Kosova i Srbije od šest članova, koju je iako je nije pročitao odbio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Reporteri.

Pre navođenja „Zajedničke izjave o nenapadanju i mirnom rešavanju sukoba” dokument započinje “Mi, predstavnici Kosova i Srbije, prepoznajući našu dužnost i odgovornost prema našim građanima, regionalnim susedima i međunarodnim partnerima da sprečimo svaki novi vojni sukob, neprijateljstvo ili nasilje između naših zemalja”.

Ističe se posvećenost prevazilaženju nasleđa prošlih sukoba, održavanje trajnog mira, dugoročna stabilnost i rad na prosperitetnoj budućnosti građana.

Kao i želja regiona i šire za sveobuhvatnim i konačnim sporazumom u dijalogu “u skladu sa principima mirnog suživota, saradnje i mirnog rešavanja sporova bez prejudiciranja dijaloga koji je olakšala EU, a podržale SAD”.

“Odlučni da se konstruktivno i u dobroj nameri uključe u postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma bez odlaganja. Slažemo se i svečano odobravamo sledeću „Zajedničke izjave o nenapadanju i mirnom rešavanju sukoba”.

Izjava se sastoji od šest članova, od kojih je prvi “nenapadanje” u kome se između ostalog navodi da će se obe strane “suzdržati od međusobnih napada, vojne agresije, oružanih neprijateljstava ili nasilnih sukoba kao načina rešavanja bilo kojeg nerešenog spora ili bilo kojeg spora u budućnosti.

Drugi član se odnosi na “poštovanje granica” po kome se obe strane “obavezuju da će strogo poštovati međusobne granice i neće pokušati, ni sada ni u budućnosti, da okupiraju, zauzmu, pripoje ili kontrolišu teritoriju jedni drugima u celini ili delimično”.

Treći član je “reciprocitet u zaštiti i promociji manjinskih prava” u skladu sa evropskim vrednostima i međunarodnim aktima.

Četvrti član je “mirno rešavanje sporova” u kome se između ostalog navodi da će, u slučaju neuspeha u postizanju dogovora, po bilo kojem od gore navedenih članova, “strane će, u svakom slučaju sporazumno, tražiti rešenje drugim mirnim sredstvima, uključujući posredovanje, arbitražu i nikada neće upotrebiti silu u sporovima.

Peti član je “međusobna podrška procesu evropskih integracija” i šesti “završne odredbe” u kome se navodi da je izjava sačinjena na engleskom, albanskom i srpskom jeziku, potpisana u prisustvu i svedočenju predstavnika Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Volkov
20. Jul 2021.
Nivo decijeg obdanista. 😂
Miodrag iz Peći
20. Jul 2021.
Vučić ih je prozreo i ako nije ni pročitao: "Deklaraciju o miru i nenapadanju"... Sažeto, ona glasi ovako: Mi u svojoj državi Kosovo možemo da radimo sa Srbima šta hoćemo (da integrišemo sever KiM, da proterujemo neposlušne Srbe, da ih kinjimo i ubijamo, rušimo manastire, crkve i groblja i ne znam šta još) ali svaki akt države Srbije će se tumačiti kao okupacija sa željom da se otcepe te teritorije od suverene države Kosovo. Prepoznatljiv je "Rukopis" stvarnih autora što bi Srbiju trebalo da zabrine ali i da učvrsti u stavu da se poštuje Briselski Sporazum sa ZSO sa izvršnim ovlašćenjima (kao SAP Kosovo u SFRJ) insistiranje na rezoluciji UN 1244 i zahtevu da se ona u potpunosti ispoštuje sa vraćanjem 1.999 Vojnika i najzad zahtevati od posrednika Borelja i Lajčeka da se pregovorači čvrsto drže agende pregovora i sankcionisati cirkuske prestave Albina Kurtija. Ako to ne sprovedu EU će pokazati svoju neprincipijelnost i nedoslednost i Srbija treba samo fingirati učešće (nikako ne napuštati) a za to vreme se još više naoružavati, podizati vojne baze na administrativnom granicom sa KiM, finansijski i materijalno ojačavati Srbe na KiM ali i destimulisati učešće Srba u KBS i kao što su to radili Albanci u Miloševićevo vreme, masovno skidanje uniformi i napuštanje KBS. Ali i izgradnje prevodnice kod Ribarića kojom bi se voda iz srpske reke Ibar skrenula kanalom Ibar-Raška-Ibar i zaobići Jezero Gazivode od kojeg zavisi Priština za piće, čitava elektroprivreda zbog hlađenja TMT "Obilić" i navodnjavanje Kosovske Doline.
DARDANIA
20. Jul 2021.
NEMOJ URADITI DRUGIM NAROD IMA (TO STO NÉCES SVOM NAROD) ZAPAMTI PA VRATI.... U
Mali Mrav
20. Jul 2021.
Jednog lepog sunčanog dana če doći Deda Mraz i Rudolf. Te site karifeke ste radili i u Hrvatskoj i u Bosni samo što su Ameri vam dopustili RS. Što prije Srbija shvati Da Tkz Kosovo nije niti je bilo njeno tada će biti mira na Balkanu.
Божидар
20. Jul 2021.
Шта је баби мило, то јој се и снило...