Ðukanović: Obnovljena opasnost destabilizacije Zapadnog Balkana

Milo Đukanović
Izvor: PV portal

Uprkos brojnim izazovima, Crna Gora ostaje odlučna da brani građansku, inkluzivnu, multietničku i evropsku demokratiju i da bude dokaz da je multietnička demokratija na Balkanu moguća, te da je jedini garant prosperiteta, poručio je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović u UN, prenosi Tanjug.

On je upozorio na obnovljenu opasnost destabilizacije Zapadnog Balkana i kako je kazao, sužavanje horizonta njegove evropske perspektive, prenela je RTCG.

Ðukanovic je danas na generalnoj debati 76. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku naveo da je Crna Gora istrajavala i gradila bolju budućnosti za sve građane na temeljima jednakosti i bez diskriminacije.

"Gradila je i nastavlja da gradi odnose poverenja i saradnje sa svojim susedima. Bila je, kako su to najviši zvaničnici naših domaćina govorili, oaza mira na Balkanu u ratnim 90-im. Kao kontributor regionalne bezbednosti postala je članica NATO i lider je u procesu evropskih integracija", naglasio je predsednik Crne Gore.

Danas, dodao je, uprkos brojnim izazovima Crna Gora ostaje odlučna da brani građansku, inkluzivnu, multietničku i evropsku demokratiju i da bude dokaz da je multietnička demokratija na Balkanu moguća i da je jedini garant prosperiteta.

Đukanović je kazao da će Crna Gora ostati odana takvom opredeljenju i "snažno predana vrednostima multilateralizma, prijateljskoj i otvorenoj saradnji, daljoj demokratskoj konsolidaciji i jačanju vladavine prava, što će, između ostalog, voditi i snaženju partnerstva sa Svetskom organizacijom".