Ðurić: Uvećaćemo srpski kokus u Kongresu, koji će nas podržavati kao što Engel podržava Albance

Marko Đurić sa predstavnicima DFC 1.jpg
Izvor: Tanjug

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić izjavio je da naša ambasada u Vašingtonu nastoji da ostvari što više kontakata sa članovima novoizabrane američke administracije, kao i da će u narednom periodu intenzivno raditi na tome da se uveća srpski kokus u Kongresu, prenosi Tanjug.

Ðurić je rekao da su odnosi Srbije sa SAD, pa i dešavanja u toj zemlji, među ključnim prioritetima naše državne i nacionalne politike kao što su očuvanje stabilnosti u zemlji i ekonomski razvoj.

Kako je rekao, naša ambasada u Vašingtonu nastoji da “pruži ruke” prema administraciji Džozefa Bajdena i da ostvari što više kontakata.

“Iako sam ovde samo tri nedelje, imao sam razgovore sa predstavnicima Stejt departmenta, Ministarstva odbrane, Kongresa... U narednim nedeljama intenzivno ćemo raditi na tome da što više kongresmena i senatora učlanimo u srpski kokus, jer nama trebaju oni koji će nas podržavati kao što Albance podržava Eliot Engel”, naveo je Ðurić.

Upitan o Vašingtonskom sporazumu i sumnjama da bi taj dogovor mogao da bude doveden u pitanje nakon dolaska nove administracije, Ðurić je rekao da će imenovanja novih zvaničnika, pa i onih koji će se baviti našim regionom, potrajati mesecima, ali da je naša ambasada već sada u kontaktu sa kandidatima za pojedine funkcije važne za naš region.

“Ko god da bude na tim pozicijama, uveren sam da će se držati onoga što je dogovoreno u prethodnom periodu. Mi u Srbiji imamo na šta da se pozivamo i za šta da se borimo kada je reč o Vašingtonskom sporazumu”, istakao je Ðurić.

Podsetio je da je tim sporazumom predviđeno da SPC i srpski manastiri i crkve na Kosovu budu zakonski zaštićeni i da se u punoj meri primenjuju sve odluke sudova u vezi sa imovinom SPC.

Takođe, ukazao je Ðurić, sporazum predviđa da do septembra ove godine traje moratorijum na pokušaje Prištine da pristupi međunarodnim organizacijama.

“Sa predstavnicima nove američke administarcije razgovaraćemo o tome na koji način ćemo se nakon tog perioda baviti tim pitanjem”, naveo je Ðurić.

Dodao je da veruje da će i američka korporacija DFC, koja je otvorila kancelariju u Beogradu, imati pune ruke posla bez obzira na političke promene u Vašingtonu i naglasio da je namera Srbije da animira što više američkih kompanija da ulažu u Srbiju jer bi, kako je ocenio, to doprinelo našoj borbi za političku poziciju u SAD.

“Od naše ambasade doći će mnogo inicijativa za unapređenje odnosa Srbije i SAD kako bismo osnažili Srbiju”, naveo je Ðurić.

Kao važan aspekt delovanja srpske ambasade u SAD istakao je kontakte i povezivanje naše dijaspore u toj zemlji.

“Naša dijaspora je ideološki, politički i u ekonomskom smislu raznolika, radićemo na tome da sve kontakte i uticaj koji imaju naši ljudi u SAD usmerimo ka onome što je interes Srbije”, poručio je Ðurić. 
 

Ja
11. Januar 2021.
Dok ima zla nepravde nikad nece biti resenje treba prvo da se svo zlo skloni teroristi ubice i treba biti zso bez toga nema normalizacije odnosa tih naroda tamo !!!!!
Ja
11. Januar 2021.
Mozete uvecavati i kokus u kongresu koji ce podrzavati srbe zasto to nebi i srbi !!!!!