Džaferi: Nemamo dobar lični odnos s Kurtijem, ali komunikacija između institucija bez prepreka

Taljat Džaferi i Aljbin Kurti
Izvor: Twitter

Prvi albanski premijer u Severnoj Makedoniji Taljat Džaferi govorio je o svom odnosu sa premijerima zemalja regiona, posebno sa predsednikom Vlade Kosova, Aljbinom Kurtijem, naglasivši da njegov lični odnos sa njim nije dobar, prenosi Juronjuz Albanija.

Sa institucionalnog aspekta, Džaferi je istakao da će komunikacija biti kontinuirana, nagoveštavajući da njegov lični odnos sa Kurtijem nije dobar.

"Imam mnogo kolega u regionu. Ne postoje prepreke za međusobnu komunikaciju. Nije na meni da komentarišem Kurtijeve političke odluke. U institucionalnim odnosima nema i neće biti prepreka. Neće biti prepreka u institucionalnoj komunikaciji", rekao je Džaferi. 

On je dodao da na mestu premijera Severne Makedonije predstavlja građane i kroz tu funkciju njegov odnos sa građanima Kosova ne može biti zasnovan na ličnom odnosu prema političaru koji služi kao premijer na Kosovu.

"Dakle, nema razlike i nema prepreka u komunikaciji i neće biti prepreka sa moje strane", kazao je Džaferi. 

Novi premijer Severne Makedonije poručio je da je preko društvenih mreža, dobio čestitke širom regiona od svih ljudi izvodećih institucija, li je izostala ona iz Beograda.

"Iz Srbije nisam dobio nijednu čestitku, ni zvaničnu ni ličnu. To je pitanje diplomatskog ponašanja, to me lično ne impresionira“, rekao je Džaferi.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan on je rekao da nije završio svoj posao, kako je to izjavio albanski premijer Edi Rama.

Kaže da su to "tekuća pitanja" i da država koju vodi nema razloga da ne bude deo inicijative.

“Nema razloga da ne budemo deo u smislu pravila koja su uspostavljena u ekonomskom aspektu. Politička komunikacija je bila otvorena i pre Otvorenog Balkana nije bilo prepreka. Ekonomski aspekt koji je osnova Otvorenog Balkana, nedavno potpisani sporazumi o kretanju radne snage. Sve zemlje u regionu imaju manjak radne snage, tako da ima pitanja o kojima ima prostora da se priča, a ima pitanja koja su u kontekstu Berlinskog procesa gde su svi. Dakle, nema potrebe da prekidamo komunikaciju”, rekao je on.