Džaferi i Reka: Odnosi Severne Makedonije i Albanije primer dobrosusedskih odnosa

Džaferi i Reka
Izvor: Kosovo Online

Izuzetno dobri odnosi Severne Makedonije i Albanije, kao značajan primer dobrosusedskih odnosa u regionu, predstavljaju ozbiljan doprinos stabilnosti celog Zapadnog Balkana, a time i evropskog kontinenta, istaknuto je danas na sastanku predsednika Vlade Severne Makedonije Taljata Džaferija sa ambasadorom Albanije u Skoplju Fatosom Rekom.

Reka je preneo čestitke premijera Albanije Edija Rame povodom izbora Džaferija za premijera i izbora nove vlade.

Severna Makedonija i Albanija se, kako je navedeno, uspešno razvijaju na evropskom putu i zaslužuju punopravno članstvo u Evropskoj uniji u dinamičnom procesu do 2030 godine. To je, kako je ocenjeno, od značaja za građane obe zemlje, ali i za evropsku stabilnost, zbog aktuelnog geopolitičkog konteksta, pa se stoga ne sme propustiti najrealnija evrointegracijska šansa do sada, za obe zemlje.

Džaferi je istakao da nova, prelazna vlada, koja se zasniva na proevropskoj koaliciji, nastavlja da radi u skladu sa kursom proevropske politike, čiji je cilj kvalitet života građana po evropskim standardima. Istovremeno,  Džaferi je posebno ukazao na fokus vlade na organizovanju mirnih, fer i demokratskih izbora, kao i u prethodnih nekoliko izbornih ciklusa.

U pogledu razvoja saradnje, Džaferi i ambasador Reka saglasili su se da postoji zajednička opredeljenost za jačanje regionalne ekonomske integracije, o čemu svedoče već potpisani protokoli za sprovođenje uslova za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu kao i za međusobno povezivanje šema za elektronsku identifikaciju građana Zapadnog Balkana.