Džaferović: Republika Srpska i Kosovo nemaju ništa zajedničko

Šefik Džeferović
Izvor: Facebook

Aktuelni predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, bošnjački predstavnik Šefik Džaferović je povodm spekulacija da bi se tokom dijaloga Beograda i Prištine u Vašingtonu, moglo postaviti i pitanje paralele sa Republikom Srpskom, rekao da se radi o “smišljenom pokušaju”, koji je uzaludan i nikada se neće dogoditi, prenosi Tanjug.

“RS i Kosovo nemaju ništa zajedničko, jedino što je zajedničko je to što je Miloševićev režim i u Bosni i Hercegovini i na Kosovu izvršio masovne zločine. Republika Srpska može biti samo administrativna jedinica unutar ustavopravnog poretka Bosne i Hercegovine ili ne postojati kao entitet, neka dobro povedu računa o tome”, poručio je Džaferović

On je za sarajevsku TV N1 rekao da svako povezivanje BiH sa dijalog Beograda i Prištine vodi, kako tvrdi, kompletan region u destabilizaciju.

Prema rečima Džaferovića, Srbija treba na delu da dokaže prijateljstvo prema Bosni i Hercegovini.

“Oni (Srbija) vole da kažu da su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srbija je učesnica u ratu u BiH, ona je vršila agresiju i zbog toga je potpisnica. Obaveza koja iz Dejtonskog mirovnog sporazuma za potpisnice Srbiju i Hrvatsku, obaveza je da poštuju suverentitet i terirotirijalni intergiret Bosne i Hercegovine i da ne preduzimaju nijednu radnju koja bi to ugrozila. Nemaju nikakva prava, a pogotovo ona prava koja oni u svakodnevnoj praksi imaju da kažu”,smatra je Džaferović.