Eparhija raško-prizrenska: Hram u Prištini je vlasništvo SPC, grafiti mržnje su otvorena pretnja

Episkop Teodosije - Priština - Hram Vaznesenja Gospodnjeg
Izvor: Twitter

Povodom provokativnih izjava političkih predstavnika kosovskih Albanaca i otvorenih pretnji u štampi u vezi jučerašnje svete liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini, koje neskriveno podstiču etničku i versku netrpeljivost, Eparhija raško-prizrenska naglašava da je proslavljanje verskih praznika u objektima koji su vlasništvo SPC pitanje fundamentalnih verskih prava koja su zakonski regulisana i moraju da budu poštovana bez ikakvog uslovljavanja.

Jučerašnja proslava praznika Vaznesenja Hristovog u hramu Hrista Spasa u centru Prištine, koji je u vlasništvu SPC stoga ne može i ne sme da se tretira kao političko pitanje, kao što se tako ne mogu posmatrati ni obredi koje vrše predstavnici drugih verskih zajednica u svojim verskim objektima, navedeno je u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Hram Hrista Spasa je upisan u katastru, nalazi se na zemljištu koje se po katastarskim podacima vodi na SPC, a ne Univerziteta u Prištini, koji godinama uporno i bez ikakve pravne osnove pokušava da ukloni ovaj hram koji odgovorne na Univerzitetu valjda podseća na 40.000 Srba u Prištini koji su proterani nakon završetka oružanog sukoba 1999. godine i čija je imovina u više slučajeva i dalje bespravno uzurpirana.

“Ne postoji bilo koji pravno validan akt koji negira imovinska prava SPC nad ovom crkvom, niti ovaj objekat smatra nelegalnim i stoga Crkva nije dužna po zakonu da traži bilo kakvu dozvolu za vršenje verskih obreda na svojoj imovini. Služenje verskih objekata u još nezavršenim hramovima sasvim je uobičajeno u praksi naše Crkve jer hram na osveštanim temeljima predstavlja sveto mesto”, navedeno je u saopštenju.

Nametati Crkvi obavezu da traži bilo kakvu dozvolu za vršenje verskih obreda unutar svojih hramova ne predstavlja samo kršenje civilizacijskih normi u poretku uspostavljenom nakon Drugog svetskog rata, već i pravnih propisa koje su donele upravo vlasti u Prištini i koji su i dalje važeći, kaže se u saopštenju Eparhije.

“Stoga, oni koji bi da se javno pozivaju na propise kako bi njima pokušali da prikriju otvorenu mržnju i diskriminaciju prema jednoj verskoj zajednici, te iste propise prvo treba da pročitaju”, smatraju u Eparhiji.

U saopštenju se podseća, da iako je u toku sudski proces u kome Univerzitet bez ijednog dokaza pokušava da natera Crkvu da sruši sopstveni hram, to ne znači da Crkva, kao vlasnik koji je upisan u katastru nema prava da koristi svoj legalno sagrađeni verski objekat.

Sa druge strane, vlasti u Prištini već pet godina ne sprovode sudsku presudu povodom manastira Visoki Dečani, i stoga javna pozivanja na sudske postupke koji su u toku i nemaju nikakvo dejstvo na vlasništvo Crkve mogu samo da poruče da je na Kosovu primena pravde selektivna kada je u pitanju Srpska pravoslavna crkva.

“Sve češći i intenzivniji pokušaji negiranja verskih i imovinskih prava, identiteta i ustavom zagarantovanog imena SPC na Kosovu i Metohiji od strane kosovskih institucija tužan su pokazatelj ozbiljnog pogoršanja opšteg stanja verskih sloboda na ovom prostoru, što nimalo ne doprinosi pomirenju i zajedničkom životu, već  dodatno podstiče versku i etničku mržnju koja ugrožava bezbednost pravoslavnog srpskog stanovništva i našeg duhovnog i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji”, istaknuto je u saopštenju.

Proslavom Hristovog Vaznesenja u našoj crkvi u Prištini episkop Teodosije nije održao politički skup, “već je odslužio svetu liturgiju na kojoj je pozvao na mir i toleranciju u našem još nezavršenom hramu koji je godinama na meti albanskih ekstremista koji su ga nekažnjeno palili, skrnavili, napadali, pretvarali u javni toalet i deponiju smeća, što je na sramotu posebno grada Prištine i Univerziteta, čiji zvaničnici redovno traže uklanjanje ovog hrama, dok se političari takmiče u jeziku mržnje i uvredama na račun SPC”.

SPC je spremna da svoja prava brani i na lokalnim sudovima, ali i pred međunarodnim organizacijama za verska prava i slobode, pošto poseduje svu validnu pravnu dokumentaciju.

“Kao poseban skandal je i vest koja nam je došla nakon svih reakcija koje smo imali prilike da vidimo, a to je da je na vratima jednog verskog objekta ispisana parola mržnje, što u ovom slučaju smatramo i otvorenom pretnjom. Očekujemo od Policije Kosova da počinioce ove otvorene pretnje prema nama, kao jednoj od verskih zajednica, odmah pronađe i preda tužilaštvu na dalje postupanje. Takođe tražimo od Policije Kosova da se ovaj akt proglasi onim što jeste – širenjem verske i nacionalne mržnje i otvorenom pretnjom, umesto da se kao do sada ovakve neskrivene pretnje proglašavaju vandalizmima ili uništenjem imovine kako bi se prikrile razmere mržnje i diskriminacije prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koje u ovom društvu vladaju”, ukazano je u saopštenju.

Nije normalna situacija u kojoj, umesto da se neko zapita kakvo je to društvo u kome se u 2021. godini jednoj verskoj zajednici preti zbog održanog verskog obreda unutar sopstvenog verskog objekta, i “na tom verskom objektu se iscrtavaju grafiti mržnje i pretnji protiv te verske zajednice samo zbog toga što je vršiila verski obred unutar sopstvenog verskog objekta, pojedinci još najavljuju i proteste protiv održanja verskog obreda unutar verskog objekta, još i zloupotrebljavajući studente u svojoj neshvatljivoj kampanji raspirivanja mržnje”.

“Besprimeran jezik i napadi u kosovskoj albanskoj štampi protiv služenja liturgije u našem srpskom pravoslavnom hramu,  snažan je pokazatelj bezakonja i neskrivene netolerancije koje šire ne samo pojedinci i određene nevladine organizacije, već i zvanični predstavnici kosovske vlasti”, istaknuto je u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Nele
11. Jun 2021.
Tolko o zasticenosti bezbednosti i sigurnosti srpskih svetinja !
Miodrag iz Peći
11. Jun 2021.
Veoma jasno i argumentovano pozivanje na ustav i zakone Kosova.
Sami su krivi Albanci sa KiM što ovakvu sliku šalju pred pregovore u Briselu. Borelj je otvoreno rekao da će tražiti pomoć predsednika SAD Bajdena koji u isto vreme boravi u Evropi.
Nezvanično će se ponoviti pretnja Kurtiju da ako ne sarađuje i opstruiše pregovore nekakvim oregovorima da će povući američku vojsku i da će u tom slučaju "Za 24 sata srpska vojska izaći na Prokletije"... U tom svetlu treba gledati sankcije SAD onima koji negiraju rezoluciju 1244 SB UN, po kojoj je KiM u Srbiji i ima pravo na 1.999 srpskih vojnika i policajaca.
Uostalom, po protestima se vidi da su protesti upućeni prema vladi Aljbina Kurtija (kao i srpska opozicija protiv predsednika Vučića) jer su svesni da i Kurti i Vučić imaju apsolutnu većinu da postignu svaki dogovor.
Rados
11. Jun 2021.
Sta rade Kfor i KPS oko hrama ne reaguju i
gledaju i cute sramota je vovo sta se desava u svetu nevidjeno.Ovo je demokratsko Kosovo koje su stvorili Amerika i Zapadni mocnici.Sramota.
zabeli ks
11. Jun 2021.
Šta je ovo ! SPC koja ne priznaje državu Kosovo, traži da mu se priznaje imovinskih prava, identitet i ustavom zagarantovanog imena SPC na Kosovu ! ajde sad ko normalan može ovo nam objasniti!!!
Ja2
11. Jun 2021.
Evo ja cu vam objasniti kratko: Srpska Pravoslavna Crkva je na Kosovo u Metohiji mnogo mnogo mnogo pre Kosova. Jel Vam sad jasno?