Eskobar ne isključuje mogućnost da SAD imenuju izaslanika za dijalog

Gabrijel Eskobar
Izvor: Dnevni Avaz/Agencije

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da ne isključuje mogućnost da SAD imenuju izaslanika za dijalog, što je u administraciji bivšeg predsednika Donalda Trampa bio Ričard Grenel, i dodao da ostaje da se vidi da li će do toga doći, prenosi Tanjug.

"U međuvremenu ja ću raditi kao predstavnik Stejt departmenta u regionu što smatram da je veoma ozbiljno i biću aktivan i otvoren za pronalaženje bilateralnih rešenja u koordinaciji sa EU", rekao je Eskobar tokom audio konferencije.

Dodao je da je srećan što su se smirile tenzije između Beograda i Prištine i što su obe strane pristale na rešenje za situaciju na severu Kosova.

Kako je rekao SAD su dale Prištini za pravo da sprovede reciprocitet prema Srbiji, ali da je dodao da najnoviji potez Prištrine u vezi sa registarskim tablicama za njih bio iznenađenje.

Zadovoljan sam sporazumom dve strane u Briselu koje su se obavezale da se nađe rešenje za situaciju na Severu Kosova, rekao je Eskobar.

"Imamo još dug put u dijalogu. Podržavamo Lajčaka i njegov tim za pronalaženje konstruktivnih rešenja. Sa našim partnerima u EU možemo da pomognemo da se reše problemi zaostali još iz 90-ih godina", rekao je Eskobar.

Eskobar je dodao i da eskalacija oko prelaza ne pomaže, kao i da je u bliskim kontaktima sa obe strane kako bi se izbegle takve situacije.